Kanton Sarajevo: Seksualno zlostavljanje među maloljetnicima uvećano 100 posto!

seksualno zlostavljanjeU Kantonu Sarajevo su od januara do septembra prošle godine zabilježena su četiri krivična djela maloljetnika protiv polne slobode i morala, što je stopostotno povećanje u odnosu na isti period 2014. godine, podaci su kantonalnog MUP-a.

U tom periodu prijavljeno je 55 maloljetnika, osumnjičenih da su počinili 104 krivična djela.

Najbrojnija krivična djela su protiv imovine 73, a preovladavaju razbojništva i teške krađe, izvršene na naročito drzak i opasan način.

Među maloljetnim počiniocima krivičnih djela najveći broj ih je u dobi do 16 godina.

Kako prenosi Avaz, stručnjak za maloljetničko prestupništvo Mićo Letić tvrdi da se od završetka rata u BiH do danas na području Kantona Sarajevo 2.000 maloljetnika upustilo u kriminal.

“Proizvedena je cijela armija kriminalaca. Svake godine od 100 do 120 novih imena evidentira sarajevska policija. Prisutan je dijapazon raznih krivičnih djela, od nasilja do presretanja, teških krađa, otimanja pod najbrutalnijim prijetnjama. Ne budu svi slučajevi prijavljeni policiji”, navodi Letić.

On pojašnjava da je osnovni problem destrukcija porodice, ali i popunjenost zatvorskih kapaciteta, čega su prestupnici itekako svjesni.

Posted by on 2016-01-07. Filed under Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login