Kantonalna bolnica u Livnu pred bankrotom

Livno, bolnicaDugovanja Kantonalne bolnice “Fra Mihovil Sučić” u Livnu, koja u ovom trenutku iznose više od 16 miliona maraka, dovela su ovu zdravstvenu ustanovu pred finansijski bankrot, upozorio je direktor bolnice Ivica Jozić.

Jozić je rekao novinarima da odgovorni u bolnici sa strahom i neizvjesnošću očekuju naredni mjesec zbog najavljenih sudskih izvršenja za prinudnu naplatu dugovanja prema dobavljačima lijekova i medicinskog materijala, kao i pravosnažnih presuda na osnovu tužbi radnika koji su sudskim putem zatražili uplatu doprinosa za uvezivanje radnog staža iz ranijih godina.

“Kao direktor Kantonalne bolnice dužan sam upozoriti javnost da od 1. oktobra dolazi u pitanje dalje funkcionisanje bolnice kao zdravstvene ustanove, a odgovorni u kantonu vjerovatno čekaju da propadnemo do kraja”, rekao je Jozić i dodao da neizmirene obaveze prema dobavljačima iznose oko 2,5 miliona maraka, a po presudama prema radnicima 1.370.000 maraka.

S druge strane, zbog neformiranja vlade na računu kantonalnog budžeta blokirana su sredstva od čak 11 miliona maraka koja nema ko da rasporedi korisnicima, jer su odlukom kantonalne Skupštine vladi u tehničkom mandatu vezane ruke kad su u pitanju finansijske transakcije.

Kako je lokalnim medijima izjavio ministar zdravstva u vladi u tehničkom mandatu Livanjskog kantona Darko Horvat, resorno ministarstvo spremno je odmah doznačiti sredstva u iznosu od 500.000 maraka namijenjena Kantonalnoj bolnici u Livnu, ali to ne može učiniti bez odluke nove vlade koja još nije formirana.

Skoro trećinu poslanika u novom sazivu Skupštine ovog kantona čine ljekari-specijalisti iz Livna, Tomislavgrada i Drvara, ili preciznije od 25 poslanika sedmorica su ljekari.

Posted by on 2011-09-26. Filed under Drvar, Livno, Tomislavgrad, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login