Katar i Luksemburg imaju najveći GDP po stanovniku

Katar

Katar

Sve ove države su na neuporedivo većem stepenu razvoja u odnosu na našu zemlju, a poređenja radi naš GDP iznosi 4,446 dolara po stanovniku. Zanimljivo je da je jedino Norveška površinom veća od Bosne i Hercegovine. Ostale četiri su daleko manje.

Brunei (GDP 48,333 dolara) – Njihova ekonomija se bazira na mješavini stranih i domaćih poduzetničkih propisa, vladinih uredbi, socijalnih mjera i plemenskoj tradiciji. Sirova nafta i prirodni gas čine 50% njihovog GDP-a i preko 90% izvoza. GDP je među najvećim u Aziji, a interesantno je da je jedna od rijetkih država svijeta u kojoj je zdravstvo u potpunosti besplatno, baš kao i kompletno školovanje. Naime, vlada plaća svakom svom stanovniku besplatno fakultetsko obrazovanje.

Norveška (GDP 51,959 dolara) – Norveška nastavlja da profitira od naftinih rezervi i zdrave makroekonomske politike. Snaga njihove ekonomije i oprezna supervizija pomogle su finansijskom sistemu ove Nordijske države da prevaziđe finansijsku krizu neokrznuta.

Singapur (GDP 56,694 dolara) – Kako navodi Economy Watch magazin, Singapur je najotvorenija i najkompetitivnija privreda svijeta. U 2011. godini je i proglašena za državu u kojoj je najbolje pokrenuti posao. Nakon Švicarske i Švedske su treća država po jačini konkurencije u svijetu.

Luksemburg (GDP 81,466 dolara) – Luksemburg ovisi o svojim ulaganjima u banke koje su u posljednjih trideset godina postepeno zamijenile industriju čelika, od koje je, uzgred rečeno, ova država i ovisila. Niska inflacija, solidan rast i konstantno stabilna ekonomija karakterišu ekonomiju ove zemlje.

Katar (GDP 88,000 dolara) – Ova mala država na obalama Perzijskog zaljeva naprosto je doživjela ekonomski procvat u zadnjih dvadeset godina i dosegla autentičan GDP rast u 2011. godini. Establišment ove poluotočne države je uspio zaštititi svoj bankarski sektor sa direktnim investicijama u njega. Na taj način su zaobišli finansijsku krizu koja je pogodila čitav svijet i u narednoj godini doživjeli ekonomski boom. Naravno, sve to ne bi bilo moguće bez činjenice da posjeduju 25 triliona kubnih metara prirodnog gasa što je oko 13% ukupnih svjetskih zaliha.

 

Posted by on 2014-03-08. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login