Katastrofalna situacija u Tuzlanskom kantonu: Gračanica izgleda kao jezero

poplaveObilne kišne padavine na području Tuzlanskog Kantona uzrokovale su poplave u skoro svim mjestima. Stanje je zabrinjavajuće, a građani iz sata u sat prijavljuju nove poplave i klizišta, kazao je za Anadoliju Elvedin Kurbašić, šef Kantonalnog operativnog centra u Kantonalnoj upravi Civilne zaštite Tuzla.

U jučerašnjim padavinama od 18 pa sve do 8 sati jutros je palo 118 litara kiše metru kvadratnom. Nivo rijeka raste tokom dana.

“U svih 13 općina Tuzlanskog kantona zabilježene su poplave i klizišta.  U općini Lukavac izlila se rijeka Turija i lokalni potoci. Situacija je kritična u mjesnoj zajednici Orahovica, Turija, Kruševica i drugim mjestima gdje je poplavljeno na stotine stambenih objekata. Rijeka Turija je odnijela i pješački most. Vršena je evakuacija ljudi i stoke”, kazao je Kurbašić koji nije nimalo optimističan budući da kiša na području TK i dalje pada.

U prekidu su brojne putne komunikacije širom Tuzlanskog kantona. Poplave su aktivirale klizišta pa je naselje Crveno Brdo potpuno odsječeno od ostatka svijeta sa blizu 300 stanovnika.

Spasilačke ekipe su na terenu, ali im je rad onemogućen zbog poplavljenih kolovoza.

“Najteža situacija je u općini Gračanica, a cijeli grad izgleda kao da je pretvoren u jezero. Nema mjesne zajednice gdje nisu zabilježene poplave i klizišta”, riječi su Kurbašića koji također navodi da su poplavljeni stadioni, brojni tržni centri, poslovni objekti, sportske dvorane…

Prema posljednjim informacijama sa terena, poplavljeno je preko 500 hektara poljoprivrednog zemljišta u Sprečanskom Polju. Iz svog korita izlila se i rijeka Jala i svi potoci.

Timovi Civilne zaštite, pored evakuacija vrše i sanacije posljedica sinoćnjeg nevremena. Strahuje se i od rijeke Drinjače koja u pojedinim dijelovima toka dostiže kritični nivo. Nimalo bolja situacija nije ni u Gradačcu gdje su vodotoci puni, ali se još uvijek nisu izlili.

Kurbašić za Anadoliju napominje kako se prati stanje u Živinicama jer je rijeka Spreča u stalnom porastu, na nekoliko mjesta se izlila, a u općinskoj službi civilne zastitite tek očekuju najgore.

Posted by on 2014-08-06. Filed under Gračanica, Gradačac, Lukavac, Tuzla, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login