Kerry: Američka špijunaža je otišla predaleko

John Kerry

John Kerry

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je da je u nekim slučajevima američka špijunaža pretjerala, što je priznanje Washingtona bez presedana u uzdrmanim odnosima s Evropom zbog masovnog prisluškivanja lidera i građana.

Vodeći američki diplomata, kako navodi AFP, također želi da ubijedi da takve mjere, koje su zategle odnose sa saveznicima kao što je Njemačka, neće biti ponovno preduzimane.

“Uvjeram vas da nedužni ljudi nisu snosili nikakve posljedice u tome, ali je bilo pokušaja da se prikupe informacije” – rekao je Kerry uključivši se preko video linka u jednu konferenciju u Londonu.

“Da, u nekim slučajevima, otišlo se predaleko. Naš predsjednik je odlučan da se to razjasni tako da niko neće imati osećaj da je zloupotrijebljen” – kazao je Kerry.

On je dodao da je Washington nastojao da nasumično pronađe načine da ustanovi da li je bilo nekih prijetnji na koje je trebalo da se reagira.

“U nekim slučajevima, što sam rekao i ja i predsjednik, otišlo se predaleko i mi ćemo osigurati da se to ne ponovi ubuduće”, kaže Kerry.

U posljednjih nedjelju dana, otkako su objelodanjeni podaci o špijunskim aktivnostima SAD u Evropi, u Washingtonu su boravili brojni visoki zvaničnici Njemačke i Evropske unije.

Kasnije ove nedjelje u Washington će otputovati i šefovi njemačkih domaćih i stranih obavještajnih agencija, javio je Reuters.

Angela Merkel je ranije zatražila da se do kraja godine uspostavi dogovor SAD i Berlina i Pariza o nešpijuniranju i obustavi ilegalno prisluškivanje američkih saveznika u Evropi.

Kerryjeve ocjene, koje je kao transkript objavio State Department, došle su kao odgovor na pitanja postavljena i njemu i britanskom državnom sekretaru Williamu Hagueu povodom programa nadgledanja koji sprovodi američka vlada.

Kerry je veći dio odgovora dao pravdajući potrebu prikupljanja podataka zbog terorističkih prijetnji i istakao da Washington nije jedini koji to radi.

“Mnogi, mnogi dijelovi svijeta bili su predmet tih terorističkiih napada. Kao odgovor na njih, SAD i druge zemlje rade zajedno” – kazao je Kerry.

“Mi smo spriječili rušenje aviona, dizanje zgrada u zrak i ubijanja ljudi, jer smo na vrijeme došli do tih planova” – istakao je Kerry i kritikovao neke izvještaje o navodnom špijuniranju koje je objelodanio odbjegli američki obavještajac Edward Snowden.

“Tako je jednog dana objelodanjeno da se prisluškivalo 70 miliona ljudi. Ne, to se nije dogodilo. Postoji mnogo pretjerivanja u nekim izvještajima” – kazao je američki državni sekretar.

Posted by on 2013-11-01. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login