Kim Jong Un dobio titulu, on je ‘Izvrsni vođa’

Kim Jong Un

Kim Jong Un

Prijenos vlasti u Sjevernoj Koreji teče glatko, a tamošnji mediji sina Kim Jong Ila, koji će naslijediti očevu vladavinu, već nazivaju novim nadimkom – “Izvrsni vođa”.

Vlade drugih zemalja fokusirale su svu pažnju na tu zemlju od smrti Kim Jong Ila te su zabrinute dolaskom na vlast dosad nepoznatog mladića, neprovjerenog u politici, u zemlji s nuklearnim programom i vojskom od 1,2 miliona ljudi.

U međuvremenu, glavni sjevernokorejski grad Pjongjang i dalje je u znaku žalosti za preminulim “Dragim vođom”.

U proteklih par dana, Sjeverna Koreja nije pokazivala nikakve neobične vojne poteze ili manevre. Za Pentagon je to znak relativno normalne tranzicije.

Južnokorejski predsjednik Lee Myung Bak Pjongjangu je morao objasniti da njegova zemlja nije imala neprijateljske namjere, kad je na objavu smrti Kim Jong-ila svoju vojsku stavila u stanje pripravnosti.

U velikom uvodniku, najveći sjevernokorejski list Redong Sinmon pozvao je građane da se “okupe, okupe i okupe iza velikog druga Kim Jong Una i vjerno slijede njegovo vodstvo”.

Isti list nazvao je Kom Jong Una “izvrsnim vođom partije, vojske i naroda te velikim nasljednikom”, prenose u petak agencije.

Posted by on 2011-12-23. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login