Kina će do 2030. godine imati 110 nuklearnih elektrana

nuklearna, JapanKina planira povećanje proizvodnje nuklearne energije, a cilj joj je da do 2030. u pogonu bude 110 nuklearnih elektrana, objavili su državni mediji u petak.

Nuklearna energija iz reaktora u izgradnji i onih već u pogonu postići će 88 gigawata do kraja 2020., piše China Daily, citirajući novi zakon o energetici.

Kineska vlada trenutno razmatra nacrt petogodišnjeg energetskog plana, pokrivajući godine 2016-2020.

Kina ima 30 nuklearnih reaktora u pogonu i još 21 u izgradnji. Prema nacrtu plana, izdvojit će 78 milijarda dolara za nove nuklearne elektrane, ciljajući da izvuče 10 posto ukupne energije iz nuklearnih izvora do 2030.

Budući da je treća u svijetu po zalihama uglja, blizu 70 posto njezine energije još uvijek dolazi od uglja. Stanovništvo od 1,3 milijarde ljudi sagorijeva uglja koliko i ostatak svijeta, zbog čega Kina ispušta najviše stakleničkih plinova na svijetu.

Povećanje proizvodnje nuklearne energije važan je dio vladinih napora da suzbije ovisnost o uglju i smanji emisiju ugljen dioksida.

Izgaranje uglja također je velik izvor štetnog smoga koji često obavija velike kineske gradove.

U martu, Kina će početi izgradnju prvog nuklearnog reaktora nakon kastastrofe u japanskoj nuklearki Fukušimi 2011.

Posted by on 2015-12-05. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login