Kina: Ekonomisti zabrinuti za privredni rast

Kina, ekonomijaInflacija, kao jedan od najboljih indikatora kupovne moći u određenoj zemlji, u Kini je u maju ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine porasla za 2,5 posto, javlja Anadolija.

Prema posljednjim podacima Ureda za statistiku Kine u prvih pet mjeseci ove godine inflacija je iznosila 2,3 posto što je izazvalo određenu zabrinutost među ekonomistima u toj azijskoj zemlji.

Inače, Kina je nakon Sjedinjenih Američkih Država (SAD) druga najveća ekonomska sila u svijetu. Ipak, prema nekim procjenama, Kina će ove godine najvjerojatnije preteći SAD jer je njena ekonomija od 2011. do 2014. godine porasla za 24 posto, a američka samo 7,6 posto.

U maju su u Kini tako cijene hrane i prehrambenih proizvoda povećane za 4,1 posto, nekretnina za 2,3 posto i namještaja za 1,2 posto.

Također, indeks proizvođačkih cijena prošli mjesec je zabilježen na 1,3 posto što je značajan rast u odnosu na prošlu godinu.

Inače, inflacija je povećanje agregatne razine cijena u odnosu na vrijednost novca.

Pojam inflacije također, se može definirati kao pad vrijednosti novca. Vrijednost novca označava njegova kupovna moć. Dakle, ako u određenoj privredi postoji inflacija, kupovna moć te valute pada.

S druge strane, deflacija je proces smanjivanja opće razine cijena, suprotan inflaciji, dok je dezinflacija proces smanjivanja stope inflacije.

Posted by on 2014-06-21. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login