Kina gradi najduži tunel na svijetu

tunelKina će uložiti oko 42 milijarde dolara u gradnju tunela dužine 123 kilometra ispod Bohajskog moreuza, kako bi povezala svoje istočne i sjeveroistočne regije, prenijeli su državni mediji.

Tunel će se protezati od lučkog grada Dalijana, u provinciji Lijaoning, do Jantaja, u provinciji Shandong, i bit će najduži svjetski tunel ispod morskog dna. U izvještaju nije precizirano kada će projekat biti završen.

Kina je objavila plan o gradnji ovog tunela 1994. godine, po cijeni od deset milijardi dolara, s ciljem da on bude završen prije 2010. godine. Dvadeset godina kasnije, projekat je zaglavljen u fazi planiranja, navodi se tekstu.

U to vrijeme, državni mediji su prenijeli da će tunel skratiti putovanje između ova dvije regije za 1000 kilometara.

Član Kineske akademije za inženjering Vang Mengshu izjavio je da bi troškovi gradnje mogli da se nadoknade za 12 godina korištenja tunela, pošto je “teretni saobraćaj veoma isplativ”.

Trenutno najduži tunel ispod morskog dna nalazi se u Japanu, između ostrva Honšu i Hokaido, a otvoren je 1988. godine, poslije dvadesetogodišnje gradnje.

Tunel koji povezuje Englesku i Francusku dugačak je oko 51 kilometar.

Posted by on 2013-07-12. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login