Kina kreće zajedno s razvijenim zemljama u borbu protiv utaje poreza

KinaOrganizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) saopćila je da je Kina postala posljednja članica Grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta i privreda u naglom usponu (G20) koja je potpisala pakt o borbi protiv utaje poreza, javlja agencija Anadolija.

Zemlje G-20 su se prije dvije godine dogovorile da će potpisati pakt, poduzimajući dodatne napore kako bi se izborile s globalnom krizom i povratile milijarde koje su svake godine odlazile u nepovrat zbog utaje poreza.

“Današnje potpisivanje pakta je značajno, budući da je G-20 usvojio automatsku razmjenu bankarskih informacija kao novi globalni standard”, navodi se u saopćenju generalnog sekretara OECD-a Angel Gurria.

U saopćenju se dodaje da je 56 zemalja do sada potpisalo Zajednički sporazum o međusobnoj administrativnoj pomoći u poreskim pitanjima, koji je okvir za automatsku razmjenu statističkih podataka u oblasti poreza.

Također se očekuje da će pitanje utaje poreza i različite strategije za izbjegavanje plaćanja poreza koje primjenjuju velike multinacionalne kompanije biti glavna tema na sastanku G-20 naredne sedmice u Saint Petersburgu.

Naime, novi plan OECD-a trebao bi onemogućiti porezne trikove multinacionalnih kompanija i prebacivanje dobiti u zemlje s nižim porezom. Na taj način zemlje s niskim porezom ne bi više mogle biti konkurencija zemljama s višim porezom.

OECD je razvio plan koji će se primjenjivati u 20 najvažnijih industrijskih zemalja (G-20), a koji počiva na zapravo krajnje jednostavnom pravilu, tako što će korporacije plaćati porez tamo gdje ostvaruju dobit.

No, da bi to uspjelo predviđeno je i onemogućavanje preusmjeravanja dobiti, jednog od osnovnih mehanizama porezne evazije.

Međutim, da bi se predloženi plan učinkovito provodio, korporacije u svim zemljama OECD-a bi trebale objaviti podatke svih svojih izdataka, poput troškova za dozvole, kamate, naknade za upravljanje i plaće.

Također, mnogi analitičari posebne probleme prilikom naplaćivanja poreza OECD-a vidi s internetskim korporacijama poput Googlea i Applea.

Posted by on 2013-08-28. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login