Kina među tri najveća investitora u svijetu

Kina

Kina

Kina je prošle godine po prvi put postala jedan od tri najveća investitora u svijetu odmah poslije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije.

Kineske vlasti su saopćile da su direktne strane investicije (FDI) Kine prošle godine porasle za 17,6 posto na 87,8 milijardi dolara u odnosu na 2011. godinu.

Posmatrano na globalnom nivou, direktne strane investicije su pale za 17 posto, dok je Kina ostvarila značajne rezultate, zahvaljujući čemu je postala jedan od tri najveća svjetska investitora.

Rast investicija prošle godine predstavlja značajan rast u odnosu na rast od 8,5 posto iz 2011. godine, kada je oporavak svjetske ekonomije bio spor zbog finansijskih problema u Evropi i Americi.

Kineske vlasti su prošle godine pružale podršku kineskim kompanijama da ulažu u svijetu zbog čega su kineske kompanije ulagale u zemljama od Portugala, Velike Britanije, pa do Nigerije.

Ipak, glavna destinacija za kineske investicije prošle godine je bio Hong Kong, nakon koga slijedi Amerika.

Također, samo do kraja prošle godine, kineske kompanije u inostranistvu su zaposlile 1,49 miliona radnika, od čega su polovina strani državljani.

Posted by on 2013-09-10. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login