Kina najveći uvoznik vina iz Bordoa

VinoKina je postala najveće izvozno tržište izvan Evropske unije za vina iz francuskog regiona Bordo, pošto su ekonomska kriza i jak euro smanjili isporuke tih vina na tržište SAD. „Situacija je teška za sve. Zbog manjka gotovinskih sredstava nekoliko stotina vinograda su pred propašću.

Kompanijama, naročito onim najmanjim, je potrebna finansijska pomoć”, izjavio je jučer na konferenciji za štampu Alen Virono, predsjednik Udruženja bordoških vinara (CIVB), prenio je Rojters.

Virono je prošlogodišnji nivo prodaje nazvao „katastrofalnim” – izvoz vina iz Bordoa je po obimu opao za 14, a po vrijednosti za 23 odsto. On je, ipak, ukazao da u posljednja tri mjeseca ima znakova blagog oporavka.

U 2009. je ukupno prodat 661 milion boca bordoskih vina, od čega je ostvaren prihod 3,37 milijardi eura. Riječ je o vinima svih kategorija – od onih najjeftinijih, koja se prodaju u supermarketima, do vrhunskog „šatoa”.

Francuzi su kupili 68 posto tih vina, pretežno u velikim supermarketima. Od izvezenih vina, 56 posto je plasirano u druge članice EU.

Kinezi su prošle godine kupili 13,7 miliona litara bordoskih vina, u vrijednosti 74 miliona eura, premašivši obimom Amerikance, koji su kupili 11,6 miliona litara vina iz ovog francuskog regiona, ali su za to platili čak 139 miliona eura. Japan je bio na trećem mjestu, s istim obimom uvoza kao SAD.

U Hongkongu, koji se računa kao posebno tržište, su u 2009. plasirana 4,2 miliona litara vina iz Bordoa u vrijednosti 109 miliona eura.

Po riječima vinarskog trgovca Bertrana Karla iz grupacije „Žineste”, očekuje se da će narednih godina i Kinezi kupovati sve skuplja vina, što se prethodno već dogodilo u Japanu.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-12. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login