Kina ove godine povećala izvoz za oko 13 posto

Kina izvoz
Kina izvoz

Nacionalni biro za statistiku Kine saopćio je da je Kina u novembru ove godine zabilježila industrijsku proizvodnju u visini od 10 posto što je manje u odnosu na oktobar ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, industrijska proizvodnja, koja obuhvata proizvodnju u fabrikama, rudnicima i radionicama, porasla je u novembru za 10 posto na godišnjem nivou, što je usporavanje u odnosu na rast od 10,3 posto iz oktobra.

Sa druge strane, maloprodaja u toj zemlji, kao glavni pokazatelj javne potrošnje, porasla je u novembru ove godine za 13,7 posto na godišnjem nivou, što je više od oktobarskih 13,3 posto.

Raniji statistički podaci su pokazali da je inflacija u Kini u novembru usporila na 3 posto, poslije dva mjeseca porasta potrošačkih cijena, dok je izvoz zabilježio rast od 12,7 posto na godišnjem nivou, a uvoz je smanjen.

Također, Nacionalni biro za statistiku Kine je saopćio da je bruto domaći proizvod (BDP) Kine u periodu jul – septembar porastao za 7,8 posto.

Posted by on 2013-12-11. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login