Kina postala najozbiljniji partner SAD-u

Kina

Kina

Kina je najveći strani ulagač u Sjedinjenim Američkim Državama, a samo su tokom prošle godine kineski investitori uložili gotovo 13 milijardi dolara u američku ekonomiju. Trend je to koji će se, prema svemu sudeći, nastaviti i u idućim godinama.

Kipu slobode, francuskom poklonu SAD-u, koji godinama dočekuje pridošlice uskoro će se pridružiti i Panoramski točak na Staten Islandu, poklon kineskih privatnika.

To je samo dio novih razvojnih projekata koji se finansiraju kineskim kapitalom, čija se vrijednost samo u New Yorku za 2014. procjenjuje na tri milijarde dolara.

Kineske kompanije nedavno su kupile dvije gradske znamenitosti: zgradu General Motorsa i hotel Waldorf-Astoria, a kineskim novcem finansiraju se i stambeni projekti poput Sky View Parka, koji najviše privlači kupce iz Kine.

“Kinezi koji žive u New Yorku javljaju rodbini u Kini ili širom svijeta za projekte poput Sky View Parka, što je i najbolja reklama”, kaže Helen Lee, direktorica agencije za nekretnine.

I na tržištu tehnologije

Kinezi su zagazili dublje i u američko tržište tehnologije. Kompanija Lenovo preuzela je Motorolin sektor za mobilne uređaje, nakon što su kupili sektor kompjuterskih servera od IBM-a.

Također, Kinezi ulažu i u start-up projekte, ali povrat investicije nije jedini cilj.

“Prošle godine, kineski građani činili su 85 posto onih koji su dobili specijalne vize koje omogućavaju stalni boravak. Te dozvole dodjeljuju se strancima koji ulažu više od pola miliona dolara u kompanije koje zapošljavaju 10 ili više Amerikanaca”, javlja Al Jazeerin Tom Ackerman.

“Za mali restoran potrebno je blizu pola miliona dolara, a upravo takva poslovanja traže i mnogo radne snage”, navodi Brian Su iz Artisan Business Groupa.

I dok tržište nekretnina u Kini pada, što se povezuje i s borbom vlade iz Pekinga protiv korupcije, sve više investitora vidi takve vize kao vrata za ulazak njihovih porodica u SAD.

“Mnogi dolaze u SAD jer se ne osjećaju sigurno u vlastitoj zemlji. Drugi jednostavno žele još jedan pasoš, bez namjere da zaista i žive ovdje”, navodi David North iz Centra za imigracijske studije.

Na ovosedmičnom investicijskom samitu u Washingtonu kineski privatnici jasno su poručili da prodaja njihovih proizvoda na američkom tržištu, sama po sebi, više nije dovoljna. Njihova zemlja ima najveće rezerve stranih valuta, većinom američkih dolara. Dovoljna zaliha za dugoročno ulaganje u sve jaču ekonomiju SAD-a.

Posted by on 2015-03-29. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login