Kineska nova godina obilježena i u Sarajevu

Kineska nova godina
Kineska nova godina

Novogodišnjim koncertom u Narodnom pozorištu Sarajevo, obilježena je Kineska nova godina.

Ovim povodom, prije samog muzičkog programa ispred Narodnog pozorišta je organizovan i spektakularan vatromet.

Ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping u obraćanju prisutnima je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da Kinesku novu godinu obilježava i sa građanima BiH.

“Dobrodošli. Srećna Kineska nova godina. Današnji dan se obilježava u porodičnom okupljanju, harmoniji i sreći. Veliko nam je zadovoljstvo da ga proslavljamo i ovdje s našim prijateljima iz BiH”, rekao je Ping.

Proslavi Kineske nove godine prisustvovale su brojne zvanice, predstavnici javnog i političkog života BiH, prijatelji NR Kine i svi poštovaoci kineske kulture kao i predstavnici kineske zajednice u BiH.

Prisutni su imali priliku uživati u prigodnim izvedbama ansambla pjesama i plesa narodnosti Xing’anmenga iz Autonomne Regije Unutrašnja Mongolija.

Sarajevski nastup je posljednji na turneji ansambla povodom Kineske nove godine, čime je glavnom gradu BiH pripala čast da zaokruži evropsku turneju.

Kineska nova godina najvažniji je praznik za stanovnike najmnogoljudnije države i Kineze širom svijeta, kada stotine miliona ljudi kreću na put kako bi ga proslavili sa svojim porodicama.

Posted by on 2019-02-20. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login