Kineski investitori zainteresirani za Albaniju

Albanija

Albanija

Izvršni direktor Albanske investicijske i razvojne agencije (AIDA) Genti Beqiri kazao je da je interes kineskih kompanija za investiranje u Albaniju sve veći.

Kako je rekao, predstavnici više od 90 kineskih kompanija posjetilo je Albaniju prošle godine u potrazi za prilikama za investiranje, trgovinskim partnerima, projektima i drugim mogućnostima saradnje u oblasti energije, infrastrukture….

On je također spomenuo dvije velike investicije kineskih kompanija u Albaniji – kupovinu naftne kompanije Bankers i Međunarodnog aerodroma Tirana.

Prema informacijama Državnog poslovnog centra, trenutno se u Albaniji nalazi oko 150 registriranih kineskih preduzeća koja svoje aktivnosti najviše obavljaju u trgovinskom sektoru, veleprodaji i maloprodaji, rudarstvu, telekomunikacijama itd.

– Albanija se nalazi u povoljnom ekonomskom trenutku i kineske kompanije mogu iskoristiti Albaniju da se prošire, ne samo na albanskoj teritoriji, već i u čitavoj regiji Balkana i šire – kazao je direktor AIDA-e za agenciju Xinhua, prenosi albanska novinska agencija ATA.

Što se tiče sektora, čelnik AIDA-e je rekao da Albanija nudi spektar javnih i privatnih investicijskih mogućnosti za kineske investitore u stabilnim i rastućim sektorima kao što su energija i rudarstvo, prevoz, infrastruktura za elektronsku komunikaciju i komunalni otpad, turizam, agrikultura i ribarstvo, te ekonomske zone.

Po pitanju mogućnosti za dalje poboljšanje ekonomskih odnosa Kine i Albanije, Beqiri je istakao da je ostvaren napredak u kontekstu ekonomske i poslovne saradnje dviju zemalja.

Posted by on 2017-04-16. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login