Kineski novinari upozoreni da ne surađuju sa stranim medijima

Kina

Kina

Kineska vlada je lokalnim novinarima uputila pismeno upozorenje u kojem se traži da ne surađuju sa stranim medijima i agencijama.

Kinesko ministarstvo za štampu, radio, film i televiziju objavilo je na svom web sajtu obavještenje koje kineske novinare upozorava da informacije do kojih dođu tokom obavljanja svog posla ne prosljeđuju stranim medijskim agencijama niti domaćim medijima u kojima nisu zaposleni. U obavještenju se ponavlja da kineskim novinarima nije dozvoljeno da pišu za strane medije, prenosi New York Times. Od novinara se također traži da potpišu izjave o neotkrivanju informacija, posebno državniih tajni. Nije jasno da li se restrikcije odnose na strane novinare koji rade u Kini.

Potezi poput ovoga razlog su što se Kina nalazi na meti kritika brojnih organizacija za zaštitu medijskih prava i slobode govora, a Komitet za zaštitu novinara je ovim povodom izdao saopštenje koje izražava zabrinutost zbog novih restrikcija.

Posted by on 2014-07-22. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login