Klanjana dženaza namaz i obavljen ukop 33 žrtve genocida u Srebrenici

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas je obilježena 24. godišnjice genocida unutar „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica i obavljen ukop identifikovanih žrtava genocida iz jula 1995. godine.

Srebrenica
Srebrenica

Više hiljada ljudi stiglo je danas u Potočare kako bi odali počast žrtvama srebreničkog genocida.

Preživjeli Srebreničani, članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije na rukama su prenijeli zelene tabute sa posmrtnim ostacima do mezara gdje su žrtve genocida našle smiraj poslije 24 godine.

Najmlađa žrtva koja je ukopana u Potočarima ove godine je Osman Cvrk, rođen 1979. godine. On je u momentu ubistva bio maloljetan, imao je svega 16 godina. U tabutu sa imenom maloljetnog Osmana nalaze se posmrtni ostaci koji su pronađeni na nekoliko različitih lokacija.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari dosad je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Do sada su u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima ukopana 432 maloljetnika i 26 žena. Od tog broja 19 je žena žrtava genocida, a ostale su stradale tokom 1992. godine.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 570 različitih lokaliteta.

Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) izrazio je u svoje i ime sudija i drugih dužnosnika MMKS-a saučešće svim porodicama žrtava. Kazao je da Haški tribunal i MMKS više od 25 godina obezbjeđuju međunarodnu pravdu.

“Oni koji su najodgovorniji za užasne zločine počinjene ’90-ih godina izvedeni su pred lice pravde”, podsjetio je on.

Kako je rekao, ovakva obilježavanja su potvrda Vijeća sigurnosti UN da osigura pravdu žrtvama, njihovim porodicama i ovom regionu. On je podsjetio da Haški tribunal bio prvi čije su presude potvrdile da je zločin počinjen na ovim prostorima bio genocid.

Posted by on 2019-07-11. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login