Kličko povukao kandidaturu za predsjednika Ukrajine

 Vitalij Kličko

Vitalij Kličko

Bivši bokserski šampion i ukrajinski opozicioni lider Vitalij Kličko saopćio je danas da se neće kandidovati na predstojećim predsjedničkim izborima, a podršku je pružio biznismenu i nekadašnjem ministru Pjotru Porošenku.

“Demokratske snage treba da imaju zajedničkog kandidata. On treba da ima najširu moguću podršku. Predlažem da se podrži Pjotr Porošenko, kao zajednički kandidat demokratskih snaga”, rekao je Kličko na Kongresu svoje partije u Kijevu.

Kličko je rekao kako namjerava da se kandiduje na izborima za gradonačelnika Kijeva.

Odluku o povlačenju sa predsjedničkih izbora donio je pošto su ankete pokazale da prednost ima Porošenko, čiji bi eventualni izbor predstavljao neku vrstu kompromisa, navodi agencija Frans pres.

U prilog takvoj tezi ide biografija Pjotra Porošenka, koji je između 2009. i 2010. godine bio ministar vanjskih poslova Ukrajine, dok je predsjednik te zemlje bio Viktor Juščenko. Na ministarskom mjestu bio je od marta do novembra 2012. godine tokom vladavine Viktora Janukoviča, kada je bio na čelu Ministarstva ekonomije.

Osim toga, prema podacima časopisa “Forbs”, kao dugogodišnji biznismen, zaradio je oko 1,6 milijardi dolara.

Porošenko se sinoć zvanično kandidovao na predsjedničkim izborima, zakazanim za 25. maj. Obećao je, između ostaloga, da će napraviti “novu modernu i efikasnu vojsku” koja će braniti “suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine”.

Prema rezultatima prošlonedjeljnih anketa, podržava ga 24,9 odsto Ukrajinaca, dok bi za Klička i bivšu premijerku Juliju Timošenko glasalo 8,9, odnosno 8,2 odsto ukrajinskih građana.

Posted by on 2014-03-30. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login