Klizišta: Odraz stanja bh. društva na terenu

klizišta, BiHTuzla, Zenica, Sarajevo i Maglaj ugroženi su klizištima, koje najviše pokreću nelegalna gradnja i loša infrastruktura.

Piše: Vedrana Maglajlija

“Tlo je prolazilo pod mojim nogama. Bježao sam u strahu, nebo kao da se prolamalo, kao da su gromovi udarali, sve je tutnjalo i sve se rušilo. U sekundi smo ostali bez svega što smo imali”, opisao je jedan stanovnik naselja Bare u Kaknju noć kada se brdo iznad njih sručilo na njihove kuće.

Klizište u Barama, pokrenuto ove sedmice, samo je jedno od hiljadu u Bosni i Hercegovini, koje je bilo čak na stabilnijem terenu od većine zabilježenih.

Prema procjenama navedenim u izvještaju Vijeća ministara BiH iz 2011, u državi je evidentirano više od 1.800 aktivnih klizišta, međutim, geolozi ističu da je njihov broj veći, ali da se ne može precizno utvrditi koliki, jer se stalno otvaraju nova.

Ipak, sa sigurnošću upozoravaju da su gradske sredine Tuzle, Zenice, Sarajeva, Maglaja i Zavidovića direktno ugrožene padinskim procesima, na koje prije svega utječe ljudski faktor – nelegalna gradnja i loša infrastruktura.

“Klizišta će nam se sigurno dešavati i u budućnosti, to je neupitno. Ono što imamo u društvu, imamo i na terenu”, smatra Sabid Zekan, geolog i predsjednik Društva za geotehniku BiH.

Loši opštinski propisi

Nekontrolisana urbanizacija, naslijeđena još iz bivše Jugoslavije, koja nije u skladu sa prirodom, ugrožava ljude i objekte, ističe.

“Mi imamo problem socijalnog standarda stanovništva, koje je relativno siromašno, a treba da potroši mnogo novca za razne dozvole. Onda prave kuće na divlji način, od loših materijala, da bi se uselili i riješili stambeno pitanje.”

Ističe da se klizišta zbog toga dešavaju uglavnom tamo gdje žive pretežno siromašnije porodice, koje grade bez projekata i ne obraćaju pažnju na tlo, jer, kako kaže, sve više ponestaje prostora za gradnju.

Zekan upozorava i na neriješenu zakonsku regulativu te nelogičnosti optšinskih propisa koji nalažu da prije gradnje stručnjaci ispitaju tlo, ali samo na dijelu na kojem se gradi objekat.

“Međutim, ne kliže se samo jedna parcela od 300 kvadrata kada dođe do pomjeranja, nego cijelo brdo.”

Nekvalitetni biološki sastav tla u BiH je minoran i kreće se maksimalno do pet posto, dok je sve ostalo ljudski faktor, napominje i Fuad Babić, koordinator za sanaciju klizišta u Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo.

“Klizišta se pojavljuju i zbog neadekvatnog održavanja infrastrukture, odnosno sistema vodovoda i kanalizacije. Kada smo počeli raditi 1996. godine, 90 posto klizišta bilo je uzrokovano bespravnom gradnjom. Kako je vrijeme odmicalo, taj omjer se smanjio, tako da kažem, ‘u korist’ loše infrastrukture.”

Babić ističe da je protiv legalizacije bilo kakvih nelegalno izgrađenih objekata, jer će na kraju upravo to dovesti do klizišta.

“Legalizacija je sistem i put za glasove, jer se to obično dešava pred izbore, a nakon izvjesnog vremena ta kuća će se pomjeriti.”

Rješenja za klizišta

I Zekan i Babić ističu da je nelegalna sječa šume manji problem u odnosu na gradnju.

“Sječa šume je predimenzionirana i nije to toliki uzrok pojave klizišta”, smatra Babić, dok Zekan dodaje da se šuma obično krči tamo gdje nema kuća.

Međutim, naši sagovornici smatraju da se država što prije mora pobrinuti za problem klizišta.

“Rješenje za bespravnu gradnju je da se onaj koji to radi uhapsi, a da kazna bude od jedne do pet godina, zato što je ugrozio druge živote i objekte svojom nestručnošću i neznanjem”, kaže Babić.

“Zamislite kuću od tri sprata koja stoji na pola metra temelja, to se dešava, a na birou ima više od 1.000 arhitektata.”

Zekan smatra da bi jedno od rješenja za problem klizišta trebalo biti da opštine ispituju cijelo, a ne dio brda na kojem se grade objekti, kao i to da cijeli proces dobijanja dozvola za gradnju bude jeftiniji za vlasnike.

“Proces razgradnje tla traje sto godina, ali kada se izgradi puno kuća na padinama jasna je stvar da u takvom ambijentu nekontrolisane urbanizacije i najmanji incident u prirodi ugrožava ljude i objekte.”

“Država je predugo taj problem gurala pod tepih. Ovo se dešava već 45 godina i dešavat će se još”, ističu.

Izvor: Al Jazeera

Posted by on 2015-01-18. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login