Knjiga “Trag u vremenu” donosi presjek teatra u posljednjih 15 godina

knjiga

Knjiga “Trag u vremenu” autora Mladena Bićanića, koja objedinjuje kritike predstava i na taj način ih čuva od zaborava,promovirana je danas u Sarajevu u okviru ovogodišnjeg Međunarodnog teatarskog festivala MESS. Knjiga je napisana u dva dijela.

Kako je danas istaknuto, Bićanićeve knjige donose kritike predstava brojnih značajnih reditelja, kao i presjek teatarskih festivala u Bosni i Hercegovini u posljednjih 15-ak godina i one kao takve za teatarske praktičare predstavljaju važno štivo jer su ozbiljan teatrološki materijal za buduće vrijeme.

Direktor MESS-a i promotor ove knjige Dino Mustafić smatra da je Bićanić jedan od rijetkih kritičara koji promišljaju pozorište iznutra i svojim znanjem i posvećenosti pozivu teatarskog kritičara i hronologa predstavlja važnu kreativnu interakciju između autora i idealnog gledaoca koji zna i voli pozorište.

Dodao je da pozorišni kritičar mora živjeti s pozorištem jer je on dio pozorišta, ali za to je potrebno vrijeme, strpljenje i kontinuiran rad.

Mladen Bićanić ocijenio je da je dobro pozorište uvijek dobro, ukoliko se bavi angažiranim i smislenim pristupom stvarnosti u kojoj jeste, ali i teatarskom mišlju, odnosno dok god je to stav o svijetu izrečen pozorišnim jezikom.

Posted by on 2015-10-06. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login