Ko blokira proces ekshumacija?

ekshumacijaPorodice nestalih u BiH nisu zadovoljne radom institucija nadležnih za proces identifikacija nestalih lica. Posljednji primjer neodgovornog odnosa prema žrtvama minulog rata je nesposobnost da se u 2014. godinu rasporede sredstva predviđena u budžetu Instituta za nestale osobe BiH za čuvanje i smještaj ekshumiranih ostataka. To je dovelo u pitanje i rad Centra za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu, gdje se naleze i ekshumirani ostaci 430  tijela iz najveće masovne grobnice u BiH -Tomašica kod Prijedora.

Zbog neplaćanja računa telefoni u Centru za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu od 17. do 23. juna bili su isključeni. Ovaj centar zbog toga nije mogao kontaktirati porodice žrtava, ali ni razmjenjivati podatke DNK-a analiza sa centrom u Tuzli.

U Šejkovači se nalaze do sada ekshumirani ostaci 430 muškaraca, žena i djece pronađenih u masovnoj grobnice Tomašica kod Prijedora prošle godine.

Portparol Tužilaštva Unsko-sanskog kantona u Bihaću Adnan Tulić potvrdio  je da postoje određeni problem u finansiranju ovoga centra, što otežava i rad kantonalnog odsjeka za ratne zločine:

„Bitno je napomenuti da se Centar Šejkovača financira iz budžeta Instituta za nestale osobe BiH, dakle sa državne razine, i nadležni institut doznačava sredstva ovom kantonalnom tužilaštvu, koje se onda stara za podmirivanje obaveze. Međutim, problem nastaje upravo na toj relaciji s obzirom da u posljednjem periodu nisu doznačena potreban sredstva, tako da Kantonalno tužilaštvo nije u mogućnosti da samo riješi taj problem“, kaže Tulić.

Telefoni u Šejkovači su proradili zahvaljujući intervenciji porodica nestalih iz Prijedora. Prijedorčanin Mirsad Duratović, koji je u ratu izgubio deset članova porodice, među njima i brata koji je imao 15 godina, kaže da iznenađuje nezainteresovanost nadležnih da Centar u Šejkovaći funkcioniše:

„Ni Tužilaštvo, ni Institut, ni niko nije ni nazvao bi li se mogli pustiti telefoni. Da je neko nazvaoTelekom i rekao:’Ljudi, može li, radi se o hali toj i toj’, niko! Ja nazvao i rekao da se radi o hali i znaju li šta je to u pitanju, da daju do dženaza 20. jula nek rade, pa ćemo vidjeti, platićemo mi telefon. Platićemo mi, na kraju-krajeva, telefon. Ljudi su me kontaktirali, hoće da mi platimo taj telefon – jer treba da radi“, navodi Duratović.

Čekanje na odluku Upravnog odbora

Ovo sa telefonom i nije toliko bitna stvar, ali je kap koja je prelila čašu žuči, kaže Duratović, podsjetivši da su porodice nestalih iz Prijedora prošle godine plaćale i bagere koji su radili na ekshumacijama u Tomašici:

„Ma nismo mi plaćali samo bagere, mi smo kupovali i neku adekvatnu opremu za rad u tim uslovima gore – bila je već jesen, hladno, voda, svašta smo mi radili samo da bi se taj proces ubrzao i da bi se ekshumacije završile prije zime. Bez angažmana porodica taj proces bi i danas trajao, i danas bi se vršile ekshumacije na Tomašici. To nekome možda i jeste bio cilj, pa je zato posalo jednu malu mašinicu gore, koja je dovoljna za uređenje jedne bašte, a ne za ekshumaciju jedne grobnice koja je veličine dva ili tri fudbalska terena“, mišljenja je Duratović.

A razlozi zbog kojih još Institut za nestale osobe BiH nije uplatio sredstva nadležnom tužilaštvu su neobični za svaku drugu zemlju osim za Bosnu i Hercegovinu. Član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Marko Jurišić kaže da u budžetu za ove stavke ima predviđeno 600.000 KM:

„Preduvjet da bi se ti novci počeli dijeliti na kantonalna i okružna tužiteljstva je da Upravni odbor donese odluku o rasporedu sredstava za ekshumacije i identifikacije za 2014. godinu. UO još nije donio takvu odluku, tako da mi nismo mogli prebaciti niti jednom kantonalnom i okružnom tužiteljstvu novce za ove svrhe“, pojašnjava Jurišić.

Prema mišljenju Duratovića, jasno je da se radi o blokadi rada procesa ekshumacija i identifikacija u BiH koja dolazi od Upravnog odbora Instituta za nestale osobe BiH:

„Nekome nije stalo da se proces potrage, identifikacija i ekshumacija završi jer očigledno je da su mnogi preko čitavog ovoga procesa sebi obezbijedili radnu i životnu egzistenciju i žele da ovaj proces traje što duže, ali ne samo zbog toga nego i zbog mnogih drugih razloga“, ocjenjuje Duratović.

U Institutu za nestale osobe BiH nadaju se da bi u julu Upravni odbor mogao donijeti odluku da se budžetska sredstva rasporede.

„Mi u tom smislu imamo jedan sastanak, u srijedu u Neumu počinje, u organizaciji Međunarodne komisije za nestale osobe koja je jedan od suosnivača Instituta za nestale osobe, i ja očekujem da će Upravni odbor vrlo brzo tu odluku donijeti“, kaže Marko Jurišić.

rse / bih-x

Posted by on 2014-07-03. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login