Koale su pred izumiranjem

Australijska fondacija za Koale (AKF) objavila je danas da su koale “funkcionalno izumrle”.

Koale
Koale

Naime, kako tvrde iz ove naučne nevladine organizacije posvećene očuvanju koala, samo 80.000 primeraka ove dražesne životinje iz porodice torbara ostalo je u divljini, što znači da ih nema dovoljno da bi se održale i u sljedećoj generaciji.

Iako je ovaj broj drastično niži od većine dosadašnjih naučnih procjena, nema sumnje da je broj koala u divljini u velikom padu, piše “Newsweek”.

Koale, endemska vrsta iz Australije, izumiru jer su mnoge šume u kojima žive uništene. Toplotni talasi uzrokovani klimatskim promjenama takođe su važan faktor.

AKF je proglasila koale “funkcionalno izumrlima”, što znači da je populacija pala tako nisko da više nema utjecaja na okolinu, odnosno nije u stanju da igra ulogu u ekosistemu.

Među koalama više nema dovoljno odraslih jedinki koje bi mogle da održe vrstu i bilo koja genetska bolest ili patogen mogle bi biti ozbiljna prijetnja po njihov opstanak.

Funkcionalno izumiranje vrste može značiti i da je preostala mala populacija koja, iako se još razmnožava, pati od parenja životinja u bliskom srodstvu, što ih opet čini još ranjivijima na bolesti.

Nedavne studije pokazuju da su hiljade koala umrle od dehidracije u intenzivnom toplotnom talasu u Australiji.

Koale su milionima godina bile ključni dio zdravlja eukaliptusovih šuma, jer jedu njihovo gornje lišce, dok njihov izmet koji pada na šumsko tlo doprinosi bitnom recikliranju nutrijenata u ekosistemu.

Ove životinje su stare najmanje 30 miliona godina, sudeći prema pronađenim fosilnim ostacima, što znači da su jednom bile i izvor hrane za danas izumrle velike mesojede, tzv. megafaunu.

Prema AKF-u, u 41 od 128 poznatih staništa koala više nema nijedne jedinke ove vrste.

Direktorka AKF Deborah Tabart pozvala je australijskog premijera da pokuša učiniti nešto za spas koala.

“Pozivam novog premijera nakon izbora u maju da donese Zakon za zaštitu koala koji je već napisan i spreman od 2016. Sudbina koala sada je na njegovim plećima”, rekla je Tabart.

Posted by on 2019-05-17. Filed under Ekologija, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login