Količine padavina u oktobru bi trebale da budu ispod višegodišnjeg prosjeka

jesen

jesen

Prema statističkim pokazateljima u Bosni i Hercegovini srednja temperatura u oktobru bi trebala da bude iznad višegodišnjeg prosjeka, kazao je Feni klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum.

Prosječna temperatura u Sarajevu u oktobru će biti 10,4 stepena, u Mostaru 15,3, Banjoj Luci 10,8, u Tuzli 10,6, u Bihaću 11,3 stepena, kazao je Zulum.

“Količine padavina koje se očekuju u oktobru bi trebale da budu nešto ispod višegodišnjeg prosjeka. Prosječna količina padavina u oktobru u Sarajevu iznosi 77 litara po metru kvadratnom, u Mostaru 151, Bihaću 109, Tuzli 56 litara po metru kvadratnom”, rekao je Zulum.

Prema ovim pokazateljima, kako je kazao, prva polovica mjeseca bi trebala da bude nešto toplija u odnosu na višegodišnji prosjek, dok temperature koje bi trebale da budu u granicama višegodišnjeg prosjeka očekuju se u trećoj dekadi. U trećoj dekadi oktobra se očekuju i najveće količine padavina.

Septembar je bio u granicama ili nešto topliji u odnosu na višegodišnji prosjek, dok su količine padavina bile u granicama ili nešto iznad višegodišnjeg prosjeka, u zavisnosti koji dio BiH se posmatra.

Posted by on 2013-10-02. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login