Koliko alkohola je previše

alkoholPokoja čašica pića tu i tamo neće imati negativan učinak na zdravlje mozga, ali ako vam to postane svakodnevna navika u kojoj prekomjerno uživate, smanjenje kognitivnih sposobnosti i gubitak pamćenja možete ubrzati za čak 6 godina.

Novo istraživanje u trajanju od 10 godina, objavljeno u časopisu Neurology, je na uzorku od 5.000 muškaraca iz Velike Britanije i Francuske, otkrilo da alkohol može značajno ugroziti zdravlje mozga.

Sudionici su za potrebe istraživanja rješavali testove pamćenja i kognitivnih sposobnosti u 3 navrata. Također su ispunjavali testove s pitanjima o njihovim životnim navikama, među kojima su bila i pitanja o učestalosti konzumiranja alkohola.

Muškarci, koji nisu konzumirali alkohol, nisu pokazali nikakve promjene s pamćenjem i kognitivnim sposobnostima. S druge strane, muškarci koji su svakodnevno uživali u prekomjernim količinama alkohola, su pokazali lošije rezultate na svim testovima.

Naučnici ističu da su otkrili kako prekomjerna konzumacija alkohola uzrokuje pad funkcija mozga, koji se potom može usporediti s mozgom muškarca starijeg 6 godina.

Konzumacija alkohola povećava upalu u tijelu i razinu toksičnih spojeva u mozgu. Također negativno utiče na cirkulaciju krvi prema glavi. Svi ovi učinci zasebno, ali i u kombinaciji mogu uzrokovati prijevremeni gubitak pamćenja i slabljenje kognitivnih funkcija.

Istraživanje je provedeno samo na muškarcima, ali naučnici vjeruju da bi rezultati bili poprilično jednaki i na ženama.

Naučnici ističu da muškarci ne bi smjeli popiti više od 4 jedinice alkohola dnevno, a žene više od 3 jedinice alkohola dnevno. Jedna jedinica alkohola je oko 8 grama čistog alkohola.

Posted by on 2014-01-23. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login