Koliko su dugo ostaci hrane jestivi?

BiH, hrana, frižiderVrlo često ostane nam viška ručka, a neka jela poput variva kuhamo veće porcije kako bi manje kuhali kroz radne dane u sedmici. Niste li znali koliko i kako ih trebate spremiti u frižider, ovo su korisni savjeti

Salata od tune, jaja ili piletine
Imate li frižider namješten do plus 5 stepeni, bilo koji od navedenih sastojaka u salati možete čuvati čak do sedam dana. Direktorica odjela za javno zdravstvo pri organizaciji NSF International, Jen Tong, napominje za Huffington Post kako će salata trajati i do sedam dana ako ih budete pripremali s namirnicama direktno iz frižidera. Budu li prvo stajale na sobnoj temperaturi postoji opasnost da se razviju bakterije i salata pokvari prije roka.

Meso
Bez obzira na koji je način spremljeno i radi li se o pohovanoj piletini, pečenoj puretini ili odrescima svinjetine ‘na naglo’, u frižideru mogu stajati tri, najviše četiri dana. Kako se ne bi pokvarilo, preporučljivo ga je staviti u frižider unutar dva sta nakon kuhanja ili pečenja. Meso je moguće i smrznuti, ali ponekad izgubi na okusu nakon odmrzavanja.

Pizza
Ukoliko je s mesnim sastojcima, a ne primjerice tunom, pizza može u frižideru biti pohranjena jednako kao i meso. Pazite da ju dobro omotate, a prije konzumacije podgrijte i najbolje u tavici.

Posted by on 2015-04-25. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login