Komercijalne banke pristupačnije od Razvojne banke FBiH

Kemal Kozarić

Kemal Kozarić

Kad je u pitanju Razvojna banka FBiH, guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Kemal Kozarić napominje da je ideja njenog osnivanja kao jednog korektora na finansijskom tržištu dobrodošla i da je takva banka potrebna BiH. Ali, ona se mora više otvoriti prema svojim klijentima, transparentno dati svoje smjernice i što više malih preduzeća mora dobiti priliku.

Nije dobro što Vlada čini Skupštinu Razvojne banke Federacije. To otvara sumnju ili mogućnost političkog utjecaja, kaže Kozarić. Pristup Razvojnoj banci mora biti jednostavniji nego komercijalnim bankama. Apsurd je da su sad u prednosi neke komercijalne banke.

Ocjenjujući 2009. godinu, Kozarić napominje da su strane banke u BiH osjetile krizu na svojim rezultatima. Unijele su prethodnih godina veliki kapital ovu zemlju, pa su ostvarivale i veliki profit. Međutim, 2009. ostvarile su 70% manje profita nego prethodnih godina i na kraju godine je čak devet komercijalnih banaka iskazalo gubitak. Međutim, podizanjem kamata na postojeće kredite svojim klijentima banke su napravile veoma loš potez, izjavio je Kozarić gostujući u Dnevniku D Federalne televizije.

ftv / bih-x.info

Posted by on 2010-03-14. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login