Komitet ministara Vijeća Evrope: Usvojena odluka o izbjegličkoj krizi

 

Vijeće Evrope

Vijeće Evrope

Komitet ministara Vijeća Europe je na sastanku održanom od 22. do 24. septembra ove godine pod predsjedanjem Bosne i Hercegovine usvojio odluku koja sadrži niz zaključaka vezano za novonastalu krizu prouzrokovanu masovnim prilivom izbjeglica u Evropu.

Odluka je usvojena nakon održane tematske debate u kojoj su učestvovale 42 države članice Vijeća Evrope.

Pod predsjedanjem BiH, Komitet ministara Vijeća Evrope je podsjetio na obveze koje proističu iz međunarodnog prava, posebne instrumente Vijeća Evrope.

Pozdravljajući već uložene značajne napore pojedinih država pozvali su sve zainteresirane strane da pojačaju aktivnosti za rješavanje trenutne krize, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Crnadak u Strazburu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Igor Crnadak će učestvovati u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strazburu.

Na zasjedanju koje će biti održano 28. septembra ove godine ministar Crnadak će, u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Evrope, podnijeti izvještaj Parlamentarnoj skupštini VE o aktivnostima Komiteta ministara i odgovarati na pitanja članova Parlamentarne skupštine VE, najavljeno je iz Kancelarije za odnose sa javnošću MVP BiH.

Posted by on 2015-09-25. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login