Koncert Edina Karamazova u Sarajevu

Edin Karamazov, koncert

Edin Karamazov

Jedan od najpoznatijih bh. svirača lutnje i gitare Edin Karamazov koji je ostvario svjetsku slavu održat će koncert u petak, 11. maja, na sceni Doma Oružanih snaga BiH, gostujući u okviru 18. sarajevskih večeri muzike SVEM.

Karamazov će nastupiti s Kvartetom Krakovske filharmonije, izvodeći djela Luigia Boccherinija, Nikite Koshkina, Phillipa Houghtona i Lea Brouwera.

Da je riječ o sjajnim gudačima Krakovske filharmonije koji sviraju s velikim zadovoljstvom istaknuo je Karamazov na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, naglašavajući da je riječ o njihovoj trećoj saradnji.

“Volim svirati s gudačima, nastupao sam svugdje, a kvarteti iz Havane i Krakova su mi najbolje saradnje. Sarajevskoj publici ću se predstaviti koncertom u dva dijela po 40  minuta, izvodeći originalna djela za gitaru i gudački kvartet”, kazao je on.

Najavio je da će, između ostalog, koncert završiti izvedbom djela jednog od najvećih kompozitora današnjice Lea Brouwera, koji je napisao sedam pjesama Beatelsa želeći spojiti popularnu muziku s klasikom.

Ovaj će svjetski muzičar također danas održati višesatnu radionicu sa studentima na Muzičkoj akademiji Sarajevo, naglasivši da će on raditi s gitaristima, dok će članovi Krakovskog kvarteta raditi s gudačima ove akademije.

“Rad sa studentima je za mene veliki izazov, jer inače nemam vremena za to, osim povremeno na festivalima i ljetnim školama. Posebno je važno što će u radionici učestvovati studenti iz cijele BiH. Dobro je učiti od mladih ljudi, jer učenje je izmjenjivanje znanja i to je idealno – oni imaju ono što nemam, a ja ono što nemaju oni”, ocijenio je Karamazov.

Sarajevske večeri muzike trajat će do 12. maja.

Posted by on 2012-05-11. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login