Koncert: Glenn Miller Orchestra

Glenn Miller OrkestarGlenn Miller Orkestar će na početku svoje nove turneje “In the Miller mood” na koju kreću 2012. godine posjetiti našu zemlju i održati dva koncerta. Ovaj Orkestar koji već više od 20 godina puni dvorane širom Europe i koji je jedan od najaktivnijih i najpoznatijih orkestra na svijetu je svoje koncerte zakazao 15. 01. u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru i 17. 01. u sarajevskom Bosankom kulturnom centru, što će sigurno obradovati sve ljubitelje klasičnog jazza i swinga.

„In the Miller mood“ je nadogradnja turneje „Evergreens in swing“ koja je postigla ogroman uspjeh i koja je punila dvorane u 17 država Evrope i u okviru koje je Glenn Miller Orchestra u dvije godine imao nevjerovatnih 260 nastupa.

Glavni fokus muzičkog programa, naravno, i dalje ostaje na Glenn Miller kompozicijama i njegovom jedinstvenom zvuku koji je stvorio i koji ga je pozicionirao kao idola svoga vremena, dok se kao novina turneje ogleda u omažu drugim bend liderima kao što su Woody Herman, Count Basie i Harry James, ali i podsjećanje na Ella-u Fitzgerald kao najbolju swing pjevačicu svih vremena. Ovakva koncepcija programa je za ljubitelje Big Band muzike jednostavno izazov jer zahtjeva izvanredne profesionalne muzičare koji mogu odsvirati u tradicionalnoj Big Band postavci i prezentovati tradicionalni jazz i swing zvuk.
Tako će kompozicije poput In the Mood, Moonlight Serenade, String of Pearls, Little Brown Jug, Stairway to the Star ili Somewhere Over the Rainbow donijeti dašak tridesetih i četrdesetih godina prošlog vijeka, a publika će osjetiti kako se tradicija dobre muzike nastavlja i doživjeti nezaboravno veče.

Posted by on 2012-01-13. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login