Koncert: RUNDEK CARGO TRIO

 Darko Rundek

Darko Rundek

Nakon višedecenijskog rada sa sastavima koji nikad nisu brojali manje od šest muzičara Darko Rundek odlučuje oformiti trio koji bi publici približio muziku kroz intimu i transparentnost kakvu si mogu priuštiti samo bendovi ovakve jednostavne i ogoljene formacije.

Nakon više godina sviranja na evropskim pozornicama, Trio izdaje studijski album “Plavi avion” 2010. godine, koji je naišao na topao prijem kako kod publike, tako i kod kritičara, a u pripremi je i novi, radnog naziva “Dare” o kojem Rundek kaže; “Na novom albumu radimo korak po korak i on se polako slaže. Na jesen će se pojaviti prvi radijski singl “Midnight Calypso”, a album najkasnije na proljeće. Još ne znam hoće li naslov ostati “Dare”. Najdraže bi mi bilo da cijeli novi album prođe koncertno krštenje prije nego bude definitivno snimljen. To je puno prirodniji i muzikalniji redosljed. Sa novog albuma trio bi na koncertnim nastupima trebao izvesti Vitamine, Midnight Calypso, Mostove i možda još koju.”

U pokušajima dešifriranja Darka Rundeka kao izvođača koji je tijekom godina počeo ozbiljno figurirati kao relevantan izvođač na europskoj world music sceni, glazbena kritika navodi sljedeće primjere: Neil Spencer je u The Observeru skovao termin “balkanska gotika”. John L. Waters u Guardianu je Rundeka povezivao sa svom silom istočnoeuropske i balkanske glazbe, ali i tangom, prog-rockom i folkom.

Howard Male detektirao je Beefhearta, Bowieja i Beatlese kao neke od Rundekovih uzora, a u Daily Maleu Rundeka su usporedili s Tomom Waitsom i Paolom Conteom. Najveći britanski autoritet Charles Gillet (BBC) oštroumno je zaključio kako “kantautori koji pjevaju na jeziku nerazumljivom široj europskoj publici moraju uspjeti zaokupiti pažnju slušatelja kvalitetnim melodijama, osvajati aranžmanima i glazbom naznačiti humor ili očaj”, ističući kako Rundek “uspijeva i mnogo više od toga pa ga je gotovo nemoguće usporediti s bilo kime”.

Ali možda i ponajbolja definicija izašla je iz pera čuvenog glazbenog kritičara Aleksadra Dragaša koji kaže: ” No, čak i da ne shvaćamo o čemu nam Rundek u svom teatarski prepoznatljivom stilu poje i priča, uvijek malo ispod ili iznad melodijskog ključa, mogli bismo, kao i ljudi koji ne znaju hrvatski jezik, uživati u fascinantnom bogatstvu glazbenog jezika koji samo trojica glazbenika uspijevaju istisnuti iz svojih instrumenata. A u tom svjetskom jeziku koji nadilazi sve jezične barijere, doista ima svega; od reggaea, bluesa, jazza i folk-rocka preko arapskih, bliskoistočnih i andskih motiva do istočnoeuropskih, ruskih i međimurskih glazbenih prostirki.”

Darko Rundek, gitara i vokal
Isabel, violina
Dušan Vranić Duco, multi-intrumentalista

Cijena karte u pretprodaji 10 KM, na dan koncerta 13 KM
Pretprodaja: Klub Kosta Abrašević, pon-sub od 10h do 22h

Posted by on 2013-12-13. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login