Koncert Sarajevske filharmonije i Muzičke akademije Sarajevo

Sarajevska filharmonija

Sarajevska filharmonija

Koncertom u okviru 7. Festivala Majske muzičke svečanosti Sarajevska filharmonija nastavlja dugogodišnju uspješnu saradnju sa profesorima i studentima Muzičke akadamije Sarajevo.

U srijedu 4. juna 2014. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 20 sati, uz orkestar Sarajevske filharmonije, publici će se predstaviti mladi umjetnici.

Kao solista nastupit će doc. mr. Belma Alić u izvedbi Koncerta za violončelo i orkestar br. 1 Dmitrija Šostakoviča. Djelo čiji je nastanak potaknuo veliki Mstislav Rostropovič koji ga je i praizveo 1959. godine i koje je možda jedan od najpopularnijih čelo koncerata XX stoljeća..

U drugom dijelu koncerta bit će izvedena poznata 5. simfonija P. I. Čajkovskog komponovana 1888. godine. Premijerno je izvedena 6. novembra iste godine u Sankt Peterburgu, dok je za dirigentskim pultom stajao Čajkovski lično.

Orkestar Sarajevske filharmonije predvodit će asistent Emir Mejremić i Nenad Tešić student II ciklusa na odsjeku za dirigovanje.

Prihod od ulaznica bit će uplaćen u humantiarne svrhe za prikupljanje sredstava nastradalim u poplavama širom BiH.

Kupovina ulaznica može se izvršiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo od 09.00 do 11.30 i od 15.30 do 19.30 sati.

Posted by on 2014-05-31. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login