Koncertom pod Starim mostom obilježena godišnjica upisa na UNESCO-vu listu baštine

 

Mostar

Mostar

Koncertom Simfonijskog orkestra Mostar i programom “Most koji grli obale” u podnožju Starog mosta, u petak navečer, nastavljeno je obilježavanje desete godišnjice upisa Starog mosta i stare gradske jezgre na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine.

“Kulturna baština je identificirajući element svakoga grada, koja ga razlikuje od drugih. To mu daje posebnost. Ne mogu se sjetiti nekoga grada da ima tako osobit orijentir u cijelom svijetu kao što je Stari grad sa Starim mostom u Mostaru. On je i nada i simbol pomirenja”, kazao je tom prilikom mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Govoreći o obnovi Starog mosta, Bešlić je istaknuo kako je taj čin bio više od fizičkog spajanja kamenim lukom dviju obala ljepotice Neretve, te je zahvalio pojedincima, institucijama, državama, domaćim i stranim organizacijama koji su sudjelovali u tom pothvatu.

“Večeras smo se okupili ovdje, baš ispod Starog mosta, kako bi smo svečano obilježili taj događaj, koji će u povijesti Mostara i BiH ostati upisan zlatnim slovima. Razloga za takvu ocjenu ima puno, a prije svega što je to bio prvi upis nekog spomenika iz BiH na UNESCO-ov popis. Imajući u vidu aktualni politički trenutak čini mi se sasvim primjerenim kazati da je ovaj projekt pokazao kako svi u BiH možemo sami izgrađivati bolju budućnost, kada to želimo i hoćemo”, kazao je mostarski gradonačelnik.

On je upozorio kako je država BiH članica UNESCO-a, ali Grad Mostar ima vrlo malu pomoć od države u zaštiti i unaprjeđenju spomeničke baštine i područja koje je na UNESCO-ovom popisu.

“To čini samo grad i građani Mostara uz rijetke donacije iz svijeta. Realizacija zaštite je otežana jer u Federaciji BiH upravljanje kulturno spomeničkom baštinom je oteto jedinicama lokalne samouprave. Tako je već deset godina i nadam se da će se to čim prije promijeniti”, poručio je Bešlić.

Direktorica UNESCO-a Irina Bokova kazala je kako je Mostar snažan simbol onoga što se sve može uraditi kada se ljudi ujedine.

“Ovaj grad utjelovljuje stvarnost da katolici, pravoslavci, muslimani i židovi mogu živjeti zajedno u miru. Pokazuje moć kulture da gradi mostove između različitih zajednica i pokazuje da raznolikost može biti pokretač razvitka”, istaknula je Bokova.

Dodala je kako podupire bh. vlasti u njihovim nastojanjima da svoju raznolikost pretvore u snagu, snagu mira.

“Ta poruka mora biti jaka posebice sada, u ova nemirna vremena, kada je u raznim zemljama raznolikost pod napadom, kada se kulturno naslijeđe namjerno uništava, a pojedinci se progone zbog kulturnog ili religijskog porijekla”, poručila je direktorica UNESCO-a.

Po njezinim riječima, nikada ne možemo zaboraviti 9. novembra 1993. kada je Stari most srušen, ali to sjećanje ne smije zatamniti njegovu obnovu i svečanost otvaranja u julu 2005. godine.

Bokova je istaknula kako je Mostar primjer cijelom svijetu da je dijalog između kultura moguć, a da mir nije samo moguć, već je i realnost.

“U ovom trenutku, učeći i na primjeru Mostaru, UNESCO privodi kraju obnovu 14 mauzoleja u Timbuktu, u Maliju. To je najbolji odgovor na ekstremizam”, istaknula je prva žena UNESCO-a.

On ja pozdravila zajednički projekt Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine zaštite stećaka.

“Postoje brojne druge slične inicijative i mi moramo iskoristiti ovaj zamah jer pred nama je još puno posla. Zato sam 2011. pokrenula globalnu inicijativu ‘Kultura – most ka razvoju’, koja je inspirirana upravom Mostarom, a u okviru koje želimo kreativnost i naslijeđe staviti u službu razvoja”, kazala je Bokova.

Direktorici UNESCO-a ovom je prilikom uručena godišnja nagrada mostarskog Centra za mir i multietničku suradnju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je kako BiH im što pokazati svijetu i da BiH može biti ponosna gradom kao što je Mostar i ljudima koji žive u njemu.

“Učinimo sve da ovakvih događaja bude više, učinimo šta možemo da našeg naslijeđa bude više, da ono bude upisano na svjetske liste i da imamo što više stvari kojima ćemo se ponositi”, poručio je Ivanić.

Posted by on 2015-07-04. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login