Konferencija: “Škola koju volim”

Škola koju volim „ŠKOLA KOJU VOLIM“
KONFERENCIJA POSVEĆENA REFLEKSIVNOJ PEDAGOGIJI I INICIJATIVAMA ZA PROMJENE U ODGOJNOM RADU SREDNJIH ŠKOLA

Multidisciplinarno društvo za unapređenje mentalnog i socijalnog zdravlja (MDD Sarajevo), zajedno sa proMENTE socijalna istraživanja, Inicijativom mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine i Centrom za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu imaju zadovoljstvo pozvati Vas na konferenciju „Škola koju volim“ koja će se održati u petak 3. februara 2012. godine u hotelu Hollywood na Ilidži sa početkom u 9:30 sati.

Konferencija je namijenjena razrednicima/nastavnicima, pedagozima, psiholozima, direktorima škola, profesorima sa nastavničkih fakulteta, socijalnim radnicima, pedagoškim zavodima, nadležnim ministarstvima i  zainteresiranim iz drugih oblasti.

Konferencija „Škola koju volim“ ima tematske cjeline:
1.    Prezentacija rezultata istraživanja analize stanja i potreba nastavnika, učenika i roditelja u srednjim školama, koje je sprovedeno u 37 srednjih škola na području Kantona Sarajevo;
2.    Promocija zbornika radova Škola koju volim (Zbornik radova: primjeri dobrih praksi odgojnog rada  u srednjim školama u Bosni i Hercegovini)
3.    Analiza postojećih zakonskih okvira srednjeg obrazovanja i davanje preporuka o adekvatnim promjenama;
4.    Izvedba teatarske predstave dramskog studija MDD-a sa temom „Život u školi“.
Konferencija će pružiti prostor i mogućnost profesionalnoj zajednici za razvoj ideja za promjene, što će biti uvod u kampanju „Škola koju volim“.

Konferenciju će otvoriti dr. Emir Suljagić, ministar nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo, a moderatorica Konferencije će biti prof.dr. Mirjana Mavrak.

Konferencija će se održati na Ilidži, 03. februara 2012. godine, u hotelu Hollywood sa početkom u 9:30 sati.

Škola koju volim
Zbornik radova: primjeri dobrih praksi odgojnog rada u srednjim školama u BiH

Na pitanje: Ima li išta u prosvjeti dobro i vrijedno pažnje?, skloni smo  kategorički tvrditi da nema ništa, i da bi sve sudionike odgojno-obrazovnog procesa trebalo mijenjati. Društveno okruženje u kojem danas živimo i kojem pripadamo obiluje kritiziranjem, traženjem loših primjera i obezbezvrjeđivanju onoga što je dobro. Uzrok ovoj pojavi, osim sklonosti ka kritiziranju (a ne konstruktivnoj kritici), je i nedostatak motivacije da se sazna i upozna drugo i drugačije i naravno nedostatak samoprocjene.  Vjerujući, i imajući saznanja da postoje profesionalci u prosvjeti – refleksivni praktičari koji svoju motivaciju nalaze iznutra i koji svoj posao rade dobro i kreativno, odlučili smo se raspisati poziv za radove za zbornik koji će biti predstavljen u petak 03 februara sa početkom u 9:30 sati u Hotelu Hollywood.

Otvarajući prostor za nastavnike srednjih škola, koji nemaju priliku razmjenjivati i dijeliti svoja iskustva sa drugima, napravili smo ovaj zbornik. U zborniku su predstavljena iskustva koja nisu bazirana na propisanim metodama, nego su bazirana na stručnim vještinama refleksivnog praktičara koji dozvoljava
iznenađenja, nove situacije i izazove.

Refleksivni praktičar se u novim situacijama ne oslanja samo na svoja iskustva i znanja, nego na svoje stručne vještine – osluškujući, prateći i koristeći svoja, a i osjećanja učenika, – potrebe svoje i potrebe učenika, gdje ne koristi samo kognitivne, nego i emotivne, socijalne, motorne i ostale senzorne sposobnosti. Koristeći sinergijski efekat i holistički pristup i sebi i učeniku, takav praktičar uspijeva rješavati novonastale situacije u dogovoru sa učenicima. Zbornik je rezultat projekta koji su zajedno realizirali Multidisciplinarno društvo za unapređenje mentalnog i socijalnog zdravlja (MDD Sarajevo) u saradnji sa proMENTE socijalna istraživanja, Inicijativom mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine i Centrom za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu, a uz podršku Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo koji je finansirao Fond otvoreno društvo Bosna i Hercegovina.

Poziv za radove smo uputili na adrese 294 srednje škole u Bosni i Hercegovini, 12 ministarstava obrazovanja na svim nivoima i prosvjetno pedagoškim zavodima. Također, poziv je objavljen na web stranicama partnerskih organizacija, web stranici Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, kao i na svim većim mailing listama, kao i mrežama organizacija civilnog društva.

Kao rezultat ove akcije, dobili smo 51 rad iz 21 grada sa teritorije cijele Bosne i Hercegovine, predstavljajući 33 škole. U zborniku se nalazi 30 radova koji na kreativan način govore o angažmanu učenika i njihovih profesora, o dobrim praksama, o rezultatima koji su postignuti sa malo ili nimalo budžetskog novca, o kreativnosti na roditeljskom sastanku, kao i o iskustvima roditelja i učenika. Radovi donose zanimljive priloge koji mogu ponudi ideje – alate nastavnicima – pedagozima širom zemlje za unapređenje rada. Radovi koje nismo uvrstili u zbornik (21) su oni koji ne nude primjere dobre prakse (nego kritiku) i one koji su bili (iako dobra) formalna priprema predmetnih časova, a teško da bi poslužili kao alat za odgojnu interakciju i refleksivnu praksu. Određene radove koji nude primjer izvođenja predmetne nastave, uvrstili smo u zbornik, jer sadrže i odgojne komponente. Nadamo se da ćete u ovom zborniku naći inspiraciju za djelovanje.

Urednici  Dženana Kalaš i Saša Madacki

Posted by on 2012-02-01. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login