Konferencija „Univerzitetska saradnja u promociji mira i integracije na Balkanu“

Univerzitet u Sarajevu

Univerzitet u Sarajevu

Svečano otvaranje konferencije „Univerzitetska saradnja u promociji mira i integracije na Balkanu“ bit će upriličeno u srijedu 22. maja 2013. godine u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu sa početkom u 10,00 sati. Konferenciju će pozdravnim obraćanjima otvoriti prof. dr. Muharem Avdispahić, rektor Univerziteta u Sarajevu, NJ. E. gospodin Raimondo de Cardona, ambasador Republike Italije u BiH, i general-major Dieter Heidecker, komandant EUFOR-a.

Konferencija, čije je održavanje inicirao Univerzitet „La Sapienza“ u Rimu, bit će fokusirana na jačanje međuuniverzitetske saradnje kao važnog sredstva u promoviranju mira, solidarnosti, tolerancije te njenog doprinosa međureligijskom i međukulturalnom dijalogu.

U okviru konferencije bit će predstavljene vrijednosti master programa „Upravljanje državom i humanitarni poslovi” te prezentirana iskustva bivših studenata o tome kako im je navedeni program pomogao da daju svoj doprinos razvoju društva i ostvare vlastite karijere. Očekuje se da će prezentacije bivših studenata, profesora i koordinatora navedenog master programa doprinijeti razvoju budućih projekata.

Master program „Upravljanje državom i humanitarni poslovi”, realiziran u saradnji Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Beogradu i Univerziteta „La Sapienza“ u Rimu, predstavlja primjer međuuniverzitetske saradnje kao i saradnje univerziteta sa institucijama koje ne pripadaju oblasti obrazovanja, kao što su: Evropska unija, Ujedinjene nacije, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije, Ministarstvo odbrane Republike Italije i EUFOR.

Posted by on 2013-05-21. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login