Konjic: Stota godišnjica rođenja “hodoljupca” Zuke Džumhura

Povodom obilježavanja stote godišnjice rođenja Zuke Džumhura, u Konjicu je održana manifestacija posvećena sjećanju na nezaboravnog putopisca, slikara i karikaturistu.

Zulfikar Zuko Džumhur
Zulfikar Zuko Džumhur

Organizator događaja, Narodni univerzitet Konjic sa partnerima, publici je ponudio promocije knjiga, književne večeri, projekciju dokumentarnog filma, likovnu radionicu i izložbe, ali i onlajn program. Brojne ličnosti iz svijeta književnosti, novinarstva, umjetnosti te svih onih koji su u imali privilegiju upoznati Zuku Džumhura i biti dijelom njegovog života, govorili su o ličnim utiscima na onlajn platformi organizatora, koja je emitovana uživo.

“Najbolji način da se Zuko upozna jeste gledati njegove crteže i čitati njegove tekstove uporedo. Tada imate dva Zukina lica koja se ogledavaju jedno u drugome, koja se međusobno objašnjavaju, komentiraju, dopunjavaju. Gledati i čitati. Tako ćete razumijeti Zukino djelo, i mislim da ćete malo bolje razumjeti i naš svijet i boravak u njemu” kazao je pisac Dževad Karahasan.

Renesansnog duha kakav je bio, na način da je bio izvanredan pisac, putopisac, slikar, karikaturista i scenarista, ličnost Zuke Džumhura fascinirala je sve koji bi se našli u njegovoj blizini. Upitan o Zuki Džumhuru, kao Konjičanin o Konjičaninu, jedan od pisaca kaže da je sreća naša da se rodio u Konjicu, i sreća njegova da je iz Konjica odselio u Beograd, luke iz koje će kasnije ploviti na svoja hodoljublja.

“Da nam šalje svoje pisma iz Afrike, Evrope, Azije, da nam piše svoje nekrologe, da nama Konjičanima govori koliko snage u sebi nosi kratka rečenica i blagi prkanjski tersluk, koji i sad živi u mahali u kojoj je rođen, i koliko riječi može da stane u nekoliko poteza olovkom kojom je Zuko crtao svoje čuvene karikature”, kaže pisac Esad Bajić.

Objavio je više od 10.000 karikatura. Pisao je scenarije za igrane filmove, radio scenografije za pozorište, a posljednjih deset godina života radio je na sarajevskoj televiziji kao pisac scenarija i voditelj serija emisije “Hodoljublje”. Želja organizatora manifestacije “Stogodišnjica hodoljupca” upravo je sačuvati sjećanje na djelo, ali i neponovljivu ličnost čovjeka koji je obilježio vrijeme u kojem je živio.

Posted by on 2020-09-27. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login