Konjički Igman osigurao posao za cijelu 2015. godinu

 Igman, Konjic

Igman, Konjic

Igman iz Konjica osigurao je posao za cijelu 2015. godinu i to su dobre vijesti za 915 radnika, ali i za još 100 novih, koliko ih se namjerava uposliti.

Prvi put od Daytona, kako kažu u menadžmentu konjičkoga Igmana, ovo preduzeće pred kraj ove već ima ugovorene poslove za cijelu narednu godinu. Polako u zaborav padaju teške godine konjičkoga Igmana, kada su se i radnici borili za svoja radna mjesta.

“Ugovori su za američke koalicijske snage na krajnjem istoku svijeta. To će biti predmet naše proizvodnje u prvih devet mjeseci naredne godine. Zadnji kvartal smo dogovorili za kupca jedne poluotočne azijske zemlje”, kaže Džahid Muratbegović, direktor Privrednog društva Igman.

Jedan ugovor vrijedan je 22 miliona eura, a drugi 10 miliona dolara. Loše godine su, čini se, iza konjičkoga Igmana, budući da su uspjeli vratiti svoje prijeratno mjesto na tržištu. Sada se ubrajaju među pet svjetskih proizvođača streljiva.

Šaćir Herić, izvršni direktor za proizvodnju, ističe da su novi kupci i zadržavanje starih potvrda kvalitetnog proizvoda.

No, nije uvijek u Igmanu bilo sjajno. Tvrtku su, koja je 51 posto državno vlasništvo, često potresali radnički prosvjedi i tužbe. Sada je stanje posve drukčije. Plaće, kažu radnici, nisu velike, ali su nekoliko prethodnih godina redovite.

Zanimljivo je da u Igmanu radi i više od 50 posto žena. Planovi su veliki. Razmišljaju o investiranju u nove pogone i proširenje kapaciteta. Planiraju odvajanje proizvodnje za komercijalno lovačko i karabinsko streljivo što bi značilo i nova upošljavanja.

Posted by on 2014-11-20. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login