Konkurs: “Nastripaj ljudska prava”

Nastripaj ljudska pravaTPO Fondacija iz Sarajeva u okviru projekta “Inicijativa za kreativni dijalog i edukaciju” raspisuje konkurs za najbolji crtani strip na temu “Nastripaj ljudska prava”.

Konkurs se raspisuje povodom Međunarodnog dana ljudskih prava koji će se obilježiti 10. decembra, a ovom prilikom se pozivaju svi mladi iz cijele Bosne i Hercegovine u dobi od 15 do 21 godine da se prijave.

Naglašavajući činjenicu da se ljudska prava krše svakodnevno, koordinatorica projekta, Melika Šahinović, istakla je da je kreativnost mladih ljudi najbolji način da se prikaže bosanskohercegovačka stvarnost.

“Danas u demokratski uređenim zemljama škole, organizacije i institucije su nezamislive bez sadržaja o ljudskim pravima. Ipak, svjedoci smo mnogih povreda i kršenja ljudskih prava kako lokalno, tako i globalno, počevši od osnovnog prava na život, prava na rodnu ravnopravnost, prava na obrazovanje, religiju, politiku, slobodu izražavanja i slično”, navela je Šahinovićeva te dodala da će se u okviru projekta održati i promocija i izložba besplatnih stripova NIRA i Bauk FemiNauk u kojima će pobjednički radovi i biti objavljeni.

“Cilj konkursa je da mladi otkriju svoju kreativnost i da kroz promišljanje svoje svakodnevnice predstave ljudska prava kroz umjetnost stripa. Od njih zahtijevamo da odgovore na pitanja kao što su šta znači imati ljudska prava, da li je bilo koji vid diskriminacije prisutan u njihovim sredinama i možemo li i kako zaštiti svoja ljudska prava”, dodala je Šahinovićeva.

Svi prijavljeni moraju biti državljani Bosne i Hercegovine, a svaki učesnik/ca može poslati najviše jedan rad dimenzija A4 (210×297 mm) u ne više od četiri stranice. Strip može biti urađen klasičnim ili digitalnim tehnologijama, a u procesu izrade prijavljenog rada može učestvovati više autora/ica (scenarista, crtač, kolorista i sl.). Konkurs je otvoren do 1. decembra.

Svi zainteresovani prijaviti su mogu popunjavanjem online prijavnog obrasca na www.tpo.ba, koji je uz digitalne kopije u rezoluciji ne manjoj od 300 dpi, potrebno dostaviti putem nastripajljudskaprava@tpofond.org. Prijava je moguća i poštom, a orginalne crteže i kvalitetne kopije potrebno je dostaviti na adresu: TPO Fondacija Sarajevo (Transkulturna Psihosocijalna Obrazovna Fondacija Sarajevo), s naznakom za STRIP- konkurs “NASTRIPAJ LJUDSKA PRAVA”), Vilsonovo šetalište 10, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

Posted by on 2014-11-24. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login