Kora banane je izuzetno bogata vitaminima

banane

banane

Drugi put kad odlučite pojesti bananu zasigurno nećete tako olako baciti u otpad njenu koru. Naime, iako mnogi to ne znaju, kora banane korisna je kao i sama voćka.

Bogata je nutrijentima, vitaminima i antioksidansima koji pomažu kod mršavljenja i popravljaju vaše raspoloženje, piše “Daily Mail”.

Kora koju ste do sada smatrali otpadom pomaže i u regulisanju probave, te djeluje na opće poboljšanje cijelog organizma.

– Kora banane bogata je vitaminima B6 i B12, vitaminom A, vitaminom C, magnezijem i kalcijem, a u sebi sadrži i vlakna i proteine – kaže nutricionistica Laura Flores.

Vitamin A pomaže u održavanju zdravih zuba, kosti i mekih tkiva dok vitamin B povoljno djeluje na imunosistem i sprječava nastanak neuroloških i kardioloških bolesti. Ovaj vitamin također reguliše nivo šećera u krvi i na taj način može poboljšati vaše raspoloženje. Nadalje, vitamin B odličan je izvor antioksidansa koji potiču metabolizam i zbog toga može biti koristan kod mršavljenja. Tome pridonosi i činjenica da kora od banane u sebi nema dodatnih kalorija i da je odličan izvor vlakana pa omogućuje da se duže osjećate sitima.

Osim što je odličan saveznik u borbi protiv viška kilograma, kora banane pomaže i kod podizanja raspoloženja jer sadrži triptofan, ključnu supstancu za proizvodnju serotonina, poznatijeg kao hormona sreće, koji svojim lučenjem pruža osjećaj zadovoljstva. Nivo serotonina u mozgu također može utjecati i na kvalitetu sna, a što ga je više u organizmu, manje je vjerovatno da ćete imati problema sa spavanjem.

Nutricionisti savjetuju da koru banane stavite u svoj smoothie ili je pak konzumirate kuhanu ili pečenu. Ipak, budite sigurni da suorganskog uzgoja i da nisu špricane pesticidima jer u tom slučaju kora banane može vam donijeti više štete nego koristi.

Posted by on 2015-11-14. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login