Korupcija ili spašavanje pacijenata?

doktoriNakon što je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS) Kenan Crnkić javnosti predstavio kako je troje ljekara zaposlenih u Sarajevu za samo jedan dan ispisalo preko dvije hiljade recepata, priča je nastavljena međusobnim optuživanjem ljekara i Zavoda.

Dok u Zavodu smatraju da je riječ o sistemskoj korupciji, Udruženje ljekara porodične medicine tvrde kako su ljekari zapravo spašavali pacijente zbog greške Zavoda.

Za samo jedan dan, 16. januara 2013. godine troje ljekara porodične medicine iz Sarajeva ispisalo je čak 2.150 recepata, što u prosjeku iznosi 700 recepata po ljekaru. Prema riječima direktora ZZO KS Kenana Crnkića, to bi značilo da su recepte ispisivali svakih 40 sekundi, te da se pacijent zadržao svega dvije minute u ordinaciji, što upućuje na sistemsku korupciju:

„Riječ je o tome da su, po našem mišljenju, ove osobe imale te bijele recepte kod sebe u zalihi – mi nismo istražni organ, to će istražni organi utvrđivati, i da su na 16. januar najvjerovatnije fiktivno pustili te recepte da im ne propadne vjerovatno neka korist koju iz toga imaju.“

Čelnici JU Dom zdravlja KS nisu blagonaklono dočekali Crnkićev istup u javnosti. U pisanom saopštenju navode kako nije riječ o koruptivnim radnjama, već da su ljekari taj datum pisali zbog toga što nisu imali dovoljno novih tzv. roze kodova, te da su stoga retroaktivno upisivali datum do kada su važili bijeli kodovi koje su imali na zalihi. I Udruženje ljekara porodične medicine FBiH u svojoj reakciji tvrdi kako je namjera bila zaštiti pacijente od greške koju je načinio Zavod.

„Pojavio nam se problem šta s ostatkom bijelih recepata koji su prestali da važe sa datumom 16. januar, a i roza kodovi koji su nam dostavljani, dostavljani su u malom broju, posebno u početku, tako da bi naši pacijenti ostali bez prijeko potrebnih recepeta i lijekova. Zato što su naši liječnici napisali mnogo recepata koji datiraju sa datumom 16. januar. Vjerovatno su oni pisali 17., 18. i 19. januara recepte na koje su stavljali da je 16. januar zadnji datum jer je to bio datum kada ističu recepti sa bijelim bar kodom. I zbog toga su se pojavile velike količine propisanih lijekova upravo na taj datum. Ali ja odgovorno tvrdim, jer smo mi istražili te slučajeve, da se ne radi ni o kakvoj korupciji, nego smo mi premostili problem koji nam je napravio Zavod u svrhu pomoći našim bolesnim pacijentima“, kaže predsjednik Udruženja dr. Milan Mioković.

Dok u Federalnoj ljekarskoj komori smatraju da je bilo časno najprije s nalazima interne istrage Zavoda izaći pred policiju i tužilaštvo, a onda pred novinare, u Ljekarskoj komori KS nisu skloni olako opravdati kolege. Predsjednik Komore Fahrudin Kulenović ne krije ni da ima korupcije u zdravstvu, ali je treba temeljno istražiti:

„Rekao sam da je to veliki broj recepata, ali pridržavam pravo da promislim, prvo da čujemo drugu stranu. Pa nije doba inkvizicije?! Sad se čulo da su to radili izgleda u dogovoru sa Zdravstvenim osiguranjem, jer do tog dana su vrijedili jedni kodovi, tzv. bijeli, a od sutra roza, drugi, pa je došlo uputstvo da potroše bijele kodove da ne propadnu. Uostalom, to će se utvrditi. Imamo mi korupcije, imamo loših doktora, slabog rada i radne discipline, ali ne može se nas šamarati da je središte korupcije u BiH zdravstvo. To je podmuklo, ali na svu sreću i prozirno – da bi se drugi očistili od korupcije, oni koji čine pravu korupciju.“

Direktor Crnkić evidentno je otvorio Pandorinu kutiju u zdravstvu navodeći kako se radi još na nekim slučajevima. Također, javno je najavio i moguću bosansku aferu “Hipokrat”:

„Žena sa djetetom koje ima temperaturu 40 čeka u redu, dok doktor ili doktorica, sasvim je svejedno, sat vremena sjedi zajedno sa predstavnikom farmaceutske kuće u ordinaciji, u javnoj ustanovi i tamo se dogovaraju na licu mjesta procenti  – ako vi propišete ovo, onda ti je ovoliko, ako propišeš ovo, onda ti je ovoliko.“

Tri ljekara za koje sumnja da su počinili zloupotrebu su suspendovani do okončanja istrage.

rse / bih-x.info

Posted by on 2014-03-09. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login