Korupcija je pošast koja uništava BiH

 korupcija, BiH
korupcija, BiH

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane redovito analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu, a analizirao je i prisutni organizovani kriminal i korupciju u BiH te ozbiljnost namjera vlasti u borbi proti organiziranog kriminala i korupcije.

U analizi “Bosna i Hercegovina: Korupcija – pošast koja uništava BiH” istaknuto je da je korupcija zasigurno svoj puni oblik dobila upravo u Bosni i Hercegovini, jednoj od najkorumpiranijih država Evrope.

Prema Indeksu percepcije korupcije kojeg je početkom decembra objavila nevladina organizacija Transparency International (TI), BiH zauzima 72. mjesto od ukupno 175 zemalja svijeta koje su obuhvaćene istraživanjem i nalazi se u grupi evropskih zemalja s najvišom korupcijom.

Po istom Indexu BiH to mjesto dijeli sa Srbijom, ali je bolja od Bugarske i Grčke koje su na 77., odnosno 80. mjestu, a u lošijem položaju je od Makedonije i Crne Gore koje su na 67. mjestu, Hrvatske na 57. i Slovenije na 43. mjestu.

U uvjerljivo najgorem položaju u regiji su Albanija (116) i Kosovo na 111. mjestu.

“U regiji bivše Jugoslavije, dakle, Bosna i Hercegovina je uz, Srbiju, Kosovo i Albaniju, u najtežem položaju u pogledu korupcije, pa i organiziranog kriminala koji se uglavnom usko naslanja na spomenutu društvenu pošast. U situaciji podijeljenog društva, lošeg međunarodnog položaja, izrazito nerazvijene ekonomije i odsustva perspektiva za budućnost, korupcija za BiH već ima kobne posljedice” – navedeno je u analizi.

Naglašeno je da građani BiH postaju sve više svjesni da je stanje korupcije i kriminala dostiglo toliku razinu da je situacija u zemlji gora od bilo koje službene, saopćeno je iz IFIMES-a.

Posted by on 2013-12-29. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login