Kosovo korak bliže prijemu u UNESCO

Izvršno vijeće UNESCO-a podržao je većinom glasova prijem države Kosovo u tu organizaciju UN-a. Za odluku glasalo je 27 od 58 članica tog tijela, a po 14 je bilo protiv i uzdržano.

UNESCOKonačnu odluku o prijedlogu za prijem Kosova donijeće Generalna konferencija UNESCO-a, koja zasijeda od 3. do 18. novembra.

Generalnu konferenciju čine predstavnici 195 zemalja, a za donošenje odluke potrebna je dvotrećinska većina.

Ova odluka Izvršnog vijeća UNESCO-a uslijedila je poslije pauze u sjednici, koja je određena, na zahtjev Kube, nakon što je odbijen zahtjev predstavnika Rusije i Kube da sjednica bude odgođena.

Predsjednik Izvršnog vijeća odbio je zahtjev za odgađanjem sjednice na kojoj se raspravlja o prijedlogu Albanije i grupe država za prijem Kosova, pod obrazloženjem da je inicijativa o odgađanju zakasnila.

Jahjaga i Mustafa pozdravili preporuku za prijem Kosova u UNESCO

Najviši kosovski zvaničnici pozdravili su današnju odluku Izvršnog vijeća UNESCO-a da Generalnoj konferenciji preporuči da primi Kosovo u članstvo te organizacije.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga odluku koju je Izvršno vijeće donijelo danas u Parizu ocijenila je kao fantastičnu.

“Nastavljamo dalje da unapređujemo vrijednosti, harmoniju i progres naše zemlje”, napisala je Jahjaga na svom facebook profilu.

Premijer Kosova Isa Mustafa je odluku Izvršnog vijeća UNESCO-a ocijenio kao jačanje međunarodnog subjektiviteta Kosova i izrazio nadu da će i Generalna konferencija prihvatiti preporuku o učlanjenju Kosova.

“Podrška za državu Kosovo snažan je dokaz njegove euroatlantske agende i njegovo učlanjenje u značajne međunarodne organizacije jača svakim danom”, navodi se u izjavi kosovskog premijera.

Dačić: Još nije sve gotovo!

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je povodom preporuke Izvršnog vijeća UNESCO-a da se Kosovo primi u članstvo da ništa još nije gotovo jer konačnu odluku o prijemu Kosova donosi Generalna konferencija u novembru.

Dačić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da odluku treba da potvrdi Generalna konferencija UNESCO-a gde je potrebna dvotrećinska većina.

On je rekao da je na Izvršnom vijeću UNESCO-a potrebna prosta većina i da “prema pravilima Generalne konferencija ova odluka danas ne bi bila usvojena”.

Ministar je rekao da se danas na sjednici u Parizu pokazala ogromna podjela među članicama Izvršnog vijeća UNESCO-a i da preporuka u Izvršnom vijeću nije donijeta apsolutnom većinom.

“Ne treba da se ponašamo iracionalno, već da nastavimo borbu pošto na Generalnoj konferenciji imamo veliku šansu”, rekao je Dačić.

Posted by on 2015-10-22. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login