Kosovo uvelo vize za građane Bosne i Hercegovine

vize, BiHVlada Kosova je usvojila prijedlog za uvođenje viza za državljane Bosne i Hercegovine.

Također, Enver Hoxhaj, ministar vanjskih poslova Kosova, je poručio kako je Kosovo i “zvanično odobrilo uvođenje viza za državljane Bosne i Hercegovine”.

“Nakon što je BiH nije ukinula vize za naše građane, vlada Kosova je donijela odluku reciprocitetom i uvela vizni režim za bosanske državljane”, napisao je on na svome Twitter profilu.

Vlada Kosova odlučila je u decembru 2013. godine da uvede vize za državljane zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Pored Srbije, BiH je jedina zemlja u regionu koja nije priznala nezavisnost Kosova i uspostavila diplomatske odnose sa tom zemljom.

Građanima sa kosovskim pasošem odavno je potrebna viza za ulazak u BiH što je predstavljalo prepreku brojnim građanima Kosova da nesmetano posjećuju rodbinu i prijatelje u BiH.

Pojedini bh. političari upozoravali su kako bi uvođenje viza za državljane BiH na Kosovu moglo se odraziti i na trgovinsku razmjenu između BiH i Kosova.

Posted by on 2014-01-23. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login