Kotor Varoš: Planirano osnivanje agroindustrijskog centra

Kotor Varoš

Kotor Varoš

Strategijom razvoja opštine Kotor Varoš do 2020. godine planirano je osnivanje agroindustrijskog centra – saopšteno je iz Administrativne službe ove opštine.

U prvoj fazi osnivanja ovog centra planirana je parcelacija, obezbjeđenje elektro i komunalne infrastrukture i definisanje namjene objekta.

Projektom je planirano da se do 2015. godine u zajedničku infrastrukturu agroindustrijskog centra investira 500.000 KM.

Planirano je da se realizuju programi na izgradnji magacina sa sušarama za povrće, voće, žito, šumske plodove i ljekovito bilje, zatim izgradnja hladnjača za voće i meso, izgradnja klaonice, osnivanje servisa poljoprivrednih mašina, otvaranje trgovinskih radnji /sjemenara i poljoprivrednih apoteka/, podrška razvoju stočarske i voćarske proizvodnje.

Uporedo sa osnivanjem agroindustrijskog centra planirana je i realizacija projekata koji mogu u kratkom roku pokazati rezultate, kao razvoj kućne radinosti u seoskim područjima i seoskog ekološkog lovno-ribolovnog turizma.

Prema dinamici u Strategiji, do 2015. godine planiran je početak prizvodnje organske hrane u deset domaćinstava i osnivanje malih preduzetničkihg firmi.

Planirano je sertifikovanje 200 pčelinjih društava, pet proizvođača ljekovitog bilja, jednog proizvođača ribe, osnivanje deset novih zasada voća i 30 plasteničkih proizvođača.

Posted by on 2011-12-11. Filed under Ekonomija, Kotor Varoš, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login