Kotor-Varoš: Prirodne ljepote u službi razvoja

 Kotor Varoš, Skakavac

Kotor Varoš, Skakavac

U Kotor-Varoši je predstavljen projekat Turizam – razvojna šansa doline Vrbanje i podvlašićkog kraja, koji je pripremio kotorvaroški odbor Centra za evropske integracije RS-a. Cilj ovog projekta, koji će trajati do kraja avgusta naredne godine, jeste da se unaprijede kapaciteti na lokalnom nivou za pružanje turističkih usluga.

Fondovi EU

Kako je najavljeno, u okviru projekta Turizam – razvojna šansa doline Vrbanje i podvlašićkog kraja predstavnici nevladinog sektora iz Kotor-Varoši biće osposobljeni za pripremanje i provođenje projekata iz oblasti turizma, koji mogu računati na podršku iz dostupnih evropskih fondova.

– Želimo da Kotor-Varoš dobije turistički info-centar, prepoznatljivi suvenir, kvalitetnu turističku infrastrukturu i signalizaciju. Postojeći turistički kapaciteti Kotor-Varoši u fazama će poboljšavati kvalitet svojih usluga, a planirana je i kategorizacija domaćinstava koja imaju uslove da se bave seoskim turizmom, kaže Dragana Batinić, koordinator pomenutog projekta.

Ona je izrazila nadu da će nakon završetka ovog projekta, kapaciteti Kotor-Varoši u sektoru turizma biti značajno unaprijeđeni i da će taj grad postati nezaobilazna destinacija na turističkoj mapi BiH.

Prema njenim riječima, u strategiji razvoja Kotor-Varoši turizam je označen kao jedan od stubova razvoja te opštine.

Podsjetila je da u kotorvaroškom kraju postoje idealni uslovi za lovni, ribolovni, vjerski i seoski turizam, dodajući da se na relativno malom prostoru nalazi mnogo turističkih sadržaja.

Gradska plaža

– Turisti iz inostranstva već su pohodili parkove prirode Vilenjska vrela i Skakavac, mnogi su zainteresovani za paraglajding i planinarenje, kao i za posjetu SRC-u Hajdučke vode na Borju, omiljenom izletištu Kotorvarošana i ovdašnjim nadaleko poznatim crkvama brvnarama, kaže Batinićeva.

Ona je istakla da je u prethodne dvije godine mnogo urađeno na planu unapređenja ekološkog statusa rijeke Vrbanje i njenih pritoka, dodajući da je turistima odnedavno na raspolaganju moderno uređena gradska plaža na Bjelinama.

– Očekujemo da će projekat Turizam – razvojna šansa doline Vrbanje i podvlašićkog kraja značajno podržati Vlada Republike Srpske, a dostavićemo ga i fondovima EU, napominje Batinićeva.

Posted by on 2014-12-10. Filed under Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login