Koža pamti svako izlaganje štetnom UV zračenju

UV zračenje, sunčanje

UV zračenje, sunčanje

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica organizirao je, u suradnji s Kantonalnom bolnicom Zenica, višednevnu akciju pregleda i provjera zdravstvenog stanja stanovništva u Zenici i ZDK. Skrining – pregled na melanom kože realizira se tokom ove sedmice povodom Svjetskog dana borbe protiv malignih melanoma, a ukupno će (pregledi traju do petka u 14 sati) biti pregledano oko 250 osoba.

– Obzirom da je, kao i ranije, broj prijavljenih veći od mogućnosti i termina tokom akcije, već je šesdesetak osoba prijavljeno za pregled u septembru kad će akcija biti nastavljena – navodi organizator.

Pregledani dobivaju zdravstveno promotivni materijal s detaljnim informacijama o faktorima rizika za pojavu karcinoma kože, samopregledu na koje promjene treba obratiti pažnju, preventivnim mjerama zaštite kao i pravilnom korištenju preparata za zaštitu od sunca i na poklon simbolično pakovanje preparata za zaštitu od sunca.

Viša stručna saradnica za socijalnu medicinu u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Elma Kuduzović kaže da je cilj kampanje edukacija šire javnosti o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, štetnim posljedicama pretjeranog izlaganja UV zračenju na zdravlje, pravilnim načinima zaštite od UV zračenja te važnosti samopregleda mladeža.

Melanom, kojeg često nazivaju tihim ubicom svakako spada u red bolesti novog doba. Svjetske klimatske promjene, kao i promjene u načinu života utječu na sve češću pojavu najzloćudnijeg tumora kože. Koža pamti svako izlaganje štetnom UV zračenju.

Tu se posebno ističe kratkotrajno intenzivno izlaganje suncu i teške opekotine, posebno u djetinjstvu. Veliki je rizik i navika odlazak u salone za sunčanje tj. solarije. Studija Međunarodne agencije za istraživanje raka utvrdila je da izlaganje solariju prije 35. godine života povećava rizik za nastanak melanoma za 75 posto, a postoji i jaka povezanost između upotrebe solarija i nastanka drugih zloćudnih tumora kože. Na temelju takvih rezultata veliki broj država (Australija i neke evropske države) zabranio je upotrebu solarija za mlađe od 18 godina, dok su neke države kao Brazil u potpunosti zabranile korištenje solarija.

Posted by on 2017-06-09. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login