Kritičari odabrali ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ za najbolji film u 2019.

Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelilo je filmu ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ redateljice i scenaristice Dane Budisavljević svoju godišnju nagradu Oktavijan za najbolji dugometražni igrani film u 2019. godini.

Dnevnik Diane Budisavljević
Dnevnik Diane Budisavljević

“Ovo je trinaesta nagrada mom filmu, stvarno je nisam očekivala, drago mi je da su mi je dodijelili kritičari”, rekla je Dana Budisavljević u petak, na dodjeli u Kulturnom centru Mesnička, prenosi Hina.

Primivši nagradu Budisavljević je poručila kolegama redateljima da se ne boje povijesnih tema jer je “povijest nepresušan izvor dobrih priča”. Hrvatski kritičari, njih 21, ocijenjivalo je 14 filmova, a laureatu su dali prosječnu ocjenu 4,29.

“Dnevnik Diane Budisavljević” priča je o zaboravljenoj heroini Drugog svjetskog rata, Austrijanki koja je živjela u Zagrebu mirnim građanskim životom. Nije htjela zatvoriti oči na strahote koje su se događale, pa je s prijateljima i suradnicima organizirala spašavanje na tisuće srpske djece iz ustaških logora.

“Riječ je o inovativnom i za hrvatske okvire iznimno vrijednom i važnom filmskom ostvarenju koji svjetlima projektora donosi zaboravljenu priču o ljudskosti i građanskoj hrabrosti u doba kada su životne niti bile nesmiljeno lako i bespoštedno kidane”, ističe se u obrazloženju kritičara.

Kako se dodaje, tom nagradom dugometražni prvijenac Dane Budisavljević polako zaključuje svoj trijumfalni put po hrvatskim festivalima i kinima i ostaje tek vidjeti kada će biti prikazan na Hrvatskoj televiziji.

Film, nastao u produkciji Hulahopa, osvojio je dosad 12 nagrada – nakon šest nagrada na Pulskom filmskom festivalu, među kojima je i Velika zlatna arena za najbolji film, nagrađen je, među ostalim, u njemačkom Cottbusu, Beogradu, Zagrebu.

Na dosadašnjim projekcijama je imao više od 31 tisuću gledatelja, zajedno s prikazivanjem na festivalu u Puli, a u Srbiji te BiH ga je vidjelo skoro 25 tisuća ljudi.

Na drugom mjestu po broju bodova kritičara je film “Sam samcat” Bobe Jelčića (3,52), a na trećem “Moj dida je pao s Marsa” Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića (3,16).

Najlošije je prošao u hrvatskim kinima najgledaniji film u prošloj godini, “General” Antuna Vrdoljaka, s ocjenom 1,38.

Nagrada Oktavijan dodjeljuje se od 1992., a ove godine prvi put izvan festivalskog konteksta – ranije su najboljim kratkometražnim filmovima Oktavijani dodjeljivani na Danima hrvatskog filma, a dugometražnima na Pulskom filmskom festivalu.

Hrvoje Pukšec, predsjednik Hrvatskog društva filmskih kritičara, rekao je kako je izmještanje nagrade iz Pule iskorak prema svjetskim trendovima i logičnom odabiru da se na početku nove kalendarske godine nagrađuju najbolji filmovi iz one prethodne.

Posted by on 2020-01-19. Filed under Film & Muzika, Kultura, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login