Kriza ojačala Evropski parlament

Evropski parlament

Evropski parlament

Evropski parlament je iz međunarodne prvredne i finansijske krize izašao ojačan te čak i dobio na značaju, proizilazi iz nove ankete urađene po nalogu Austrijskog društva za evropsku politiku (OÖfE) godinu dana prije sljedećih evropskih izbora u maju 2014. godine.

Iako su Austrijanci posebno kritički nastrojeni prema Evropi, Evropski parlament je prema njihovom mišljenju izašao iz krize vidno ojačan te trenutno određuje oko 70 posto svih zakona u Evropi.

Gotovo dvije trećine ispitanika (62 posto) su mišljenja da Evropski parlament ima “jako velikog” (osam posto) odnosno “velikog” (54 posto) uticaja na odluke Evropske unije, što je u poređenju s prošlogodišnjom anketom porast od 13 posto.

Unatoč tome, 60 posto građana se osjećaju još uvijek nedovoljno informiranim o Evropskom parlamentu, dok je 81 posto građana navelo da će izaći na sljedeće izobre u maju 2014. godine.

Izlazak građana na zadnjim izborima 2009. godine iznosio je 46 posto, stoji u današnjem saopćenju Compressa Sarajevo.

Posted by on 2013-06-22. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login