Krsmanović: Umjetnička galerija BiH bit će još bolja i snažnija

Umjetnička galerija BiH

Umjetnička galerija BiH

Umjetnička galerija BiH 11. oktobra obilježava sedamdeset godina postojanja, a na to nisu ponosni samo njeni djelatnici nego i svi koji su ranije doprinijeli i doprinose njenom radu i razvoju.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović podsjetio je tim povodom za Fenu da je ta institucije kulture osnovana 1946. godine sa zadatkom da unaprjeđuje likovnu umjetnost u BiH.

– Mislim da je taj zadatak obavljen. Djelovala je i djeluje na teritoriji cijele BiH. Čak i danas kad djeluje u teškim uvjetima, kad joj se osporava status kao nacionalne institucije bilježimo značajne rezultate – ističe s ponosom Krsmanović.

Priča da su uspjeli nadoknaditi manjak koji je stvoren u godini kad je Galerija bila zatvorena, a uposlenici nisu godinu dana primili plaću.

– Poslujemo pozivno i, osim aktivnosti unutar Galerije, uspjeli smo obići i gotovo sve relevantne gradove u BiH. Realizirali smo i nekoliko gostovanja po inozemstvu – kazao je.

Naglašava činjenicu da je ta galerija prepoznatljiva, a u tom smislu koncipirali su i sedmicu u kojoj obilježavaju 70 godina postojanja.

Na dan osnivanja Galerije – 11. oktobra – planirana je prezentacija idejnog projekta rekonstrukcije zgrade Umjetničke galerije BiH u suradnji s Institutom za arhitekturu, urbanizam i prostorno planiranje i Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu. Time će, kaže, simbolično poručiti da se ne osvrću na ono što je prošlo, nego gledaju u budućnost.

Povodom obilježavanja 70 godina od osnivanja Umjetničke galerije BiH otvorena je i samostalna izložba bh. umjetnice Radmile Jovandić Đapić, koja trenutno živi u Francuskoj. Na izložbi u Umjetničkoj galeriji BiH Jovandić Đapić predstavlja istraživačke radove s kraft papirom, a bit će postavljena do 6. novembra.

Za 13. oktobar Krsmanović je najavio samostalnu izložba Franje Likara, jednog od osnivača suvremene umjetnosti u BiH. Likar ima bogat opus, neprekidno stvara, a na toj izložbi bit će obilježen njegov 90. rođendan i predstavljena najnovija djela.

Za najmlađe posjetioce Umjetnička galerija BiH priredit će 15. oktobra koncert Hora Suncokreti.

Direktor Strajo Krmanović naglašava da su svi ti sadržaji okrenuti prema budućnosti i nose poruku da će Umjetnička galerija BiH biti još bolja, jača i snažnija, nego je to sad.

Umjetnička galerija BiH otvorena je svakim danom, osim nedjelje, od 10 do 20 sati, a u sedmici obilježavanja 70. godišnjice osnivanja (od 10. do 16. oktobra) posjetiocima poklanjaju besplatan ulaz na sve izložbe i dešavanja.

Posted by on 2016-10-10. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login