Krušćica: Održan protest zbog izgradnje hidroelektrana

Koalicija za zaštitu rijeka BiH u subotu je organizovala skup solidarnosti u naselju Krušćica, opština Vitez, čiji mještani duže od mjesec dana protestuju protiv izgradnje mini hidrocentrala. 

Krušćica, protest

Krušćica, protest foto: Ajdin Kamber

Rijeka Krušćica vodom za piće snabdijeva veliki broj građana Viteza i Zenice.

Tokom skupa još jednom je poručeno da mještani, ali i svi aktivisti koji su došli na skup podrške, neće odustati i da će nastaviti svoju borbu za, kako kažu, zaštitu bisera Krušćice.

Na kraju mirnog okupljanja pozvali su nadležne institucije da se oglase povodom nedavne upotrebe sile policije Srednjobosanskog kantona nad ženama Kruščice.

Takođe, zatražili su da se još jednom ispita sama procedura izdavanja potrebnih saglasnosti za izgradnju mini hidrocentrala.

Krajem prošlog mjeseca došlo je do fizičkog sukoba specijalaca MUP-a Srednjobosanskog kantona i mještana, kada su pripadnici Jedinice za posebne namjene i Jedinice za javni red i mir deblokirali put na kojem su mještani danima protestovali. Tom prilikom privedeno je dvadeset osoba, a nekoliko ljudi je povrijeđeno.

Stanovnici Kruščice i ovaj put su zatražili pomoć od nadležnih institucija, uz upozorenje da će hidroelektrane uništiti rijeku, te okolno izletište i njegove turističke potencijale.

 

Posted by on 2017-09-10. Filed under Vijesti iz BH gradova, Vitez. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login